Barbunya Bebeklere Ne Zaman Verilir?

bebeklere barbunya ne zaman verilir
bebeklere barbunya ne zaman verilir

Barbunya bebeklere 6 aylık olur olmaz katı gıdaya hazır olan bebeklere verilebilmektedir. Küçük bebekler için barbunya besleyici bir besindir. Yürümeye başlayan bebekler içinde harika bir atıştırmalıktır.

Bazı uzmanlar barbunya veya diğer bakliyatlar için 9.aydan itibaren başlaması gerektiğini vurgulamaktadır. Ancak bu konuda en doğru kararı bebeğin durumuna göre doktorunuz verecektir.

Barbunya Bebeklere Faydalı mıdır?

Kesinlikle evet, Barbunya ; B vitamini, lif, omega-3 yağ asidi ve bitki bazlı protein açısından oldukça zengindir. Birçok mineral ve besinle birlikte barbunya bebeklere genelde eksik olan folik asit ve demir içermektedir.

Demir, hücrelere oksijen sağlar ve vücuda enerji sağlamak için besinlerin sindirimine ve emilimine yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda beyin, bağışıklık ve kas fonksiyonu içinde oldukça önemlidir. Barbunya içeriğindeki folik asit beyin ve omur ilik dokuları, DNA hücre üretimi ve sağlıklı sindirim sağlayarak; bağışıklık ve sinir sistemleri oluşturmaya yardımcı olmaktadır.

Barbunya Bebeklere Boğulma Tehlikesi Yaratır mı ?

Barbunya bebeklere boğulma tehlikesi içeren bir besin kategorisinde değildir. Ancak bebeğiniz 12 aylıktan küçükse ve iyi çiğneme; yutma becerileri gelişmediyse parmaklarınızın arasında ezerek vermenizde fayda bulunmaktadır.

Bu yaptığını ezme işleminde veya püre haline getirdiğinizde kabuğun kalacağını unutmayınız. Kabuk boğaza yapışabileceği, çok fazla öksürüğe neden olabileceği için küçük bebekler için rahatsız edici olabilmektedir. Kabukları en aza indirmek için anne sütü veya formül mama ile püre haline getirmeyi deneyebilirsiniz.

Barbunya Bebekler de Alerji Yapar mı?

Hayır barbunya bebeklere alerji yapmaz. Çünkü barbunya yaygın bir alerjen besin değildir. Ancak yetişkin bir bireyin olabileceği gibi bir bebeğinde farklı türde besinlere alerjisi olabilmektedir. Örneğin yer fıstığına veya incire alerjisi olan bebeklerin beslenme zincirlerinde eksiklik olabileceğinden; aynı içeriği barındıran barbunyayı bebekler için ideal bir gıda haline getirmektedir.

C vitamini bebeğinizin bitki kaynaklarından gelen demiri hızlı emilimine yardımcı olmaktadır. Bu sebeple bebeğinizin koşkonmaz, brokoli, karnıbahar, bezelye ve barbunya gibi yüksek C vitamini içeren sebzelerle tüketmesini sağlayabilirsiniz.

Mutlaka Bu Yazıyı Okumalısınız ; Anne Sütü ile Beslenen Bebek Neler Yiyebilir?

Barbunya Küçük Bebeklere Nasıl Verilir?

Her bebek kendi zaman çizelgesine göre gelişimini sağlamaktadır. Bebeklerin yaşına göre hazırlanabilen barbunya için verdiğimiz bilgiler doktor tavsiyesi içermez.

6 Aylık Bebekler için Barbunya Hazırlanışı

6 aylık bebekler için barbunyayı ezip macun haline getirmek daha uygun olacaktır. Besin değerini arttırmak için içine anne sütü veya zeytin yağı karıştırabilirsiniz. Bebeğinizin yiyebileceğine inanıyorsanız barbunyayı parmağınızda hafif ezip verebilirsiniz. Bu ezme işlemi hem boğulma riskini azaltacak ayrıca da ağızda toplanmasını kolaylaştıracaktır.

9 Aylık Bebekler için Barbunya Hazırlanışı

Parmakla ( kıskaç ) kavramasını geliştiren bebeklerde barbunyayı tam verebilirsiniz. Eğer yine boğulma konusunda gerginseniz, barbunyayı parmaklarınızla hafif ezip verebilirsiniz.

12 Aylık Bebekler için Barbunya Hazırlanışı

Bu zamana kadar bebeğiniz bütün pişmiş fasulye familyasını rahatlıkla kendi yiyebilmelidir. Elbette kendi kararınızla ezebilir veya püre haline getirebilirsiniz. Çatalla beslenmesini öğrenmeye teşvik etmek için, bebeğinize barbunyaları tabakta servis edebilirsiniz.

Beslenme bebeklerin geleceğinin kilometre taşlarından biridir. Bebeğin sağlıklı beslenmesi onun için ne kadar önemliyse anne babalar içinde o kadar önemlidir.