Hamilelikte Uyku Pozisyonu

Hamilelikte uyku pozisyonu
Hamilelikte en uygun uyku pozisyonu hangisidir?

Hamilelikte uyku pozisyonu, her hamilenin merak ettiği bebek için doğru olanın hangi pozisyonun doğru olduğunu aradığı bir durumdur. Sırt üstümü ? yüz üstümü ? hamilelikte sol tarafa yatmak mı ?

Gece uykularına her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğunuz bu dönemde sürekli büyüyen bebeğinizle rahat bir yatış gerçekten çok zor. Bu doğru yatma pozisyonu bulmanızda da zorluk çıkarabilir. İşte rahat ve güvenli hamilelikte uyku pozisyonu hakkında bilmeniz gerekenler.

Hamilelikte Uyku Neden Önemlidir?

Uyku insanlar için kendini sıfırladığı ve vücudun kendini onardığı bir zamandır. Özellikle Hamilelikte Unutkanlık yaşadığınız dönemlerde beyninizin kendini onarması için en önemli zamandır. Aynı zamanda kan damarlarınızda uyku sırasında kendilerini onarırlar. Bu durum özellikle bebeğinizin beslenmesini desteklemek için gereken ekstra kan akışının devam edebilmesi için vücudun oluşturduğu bir savunma ve yeni güne hazırlık dönemidir.

Uyku aynı zamanda hamileliği desteklemek için zayıflayan bağışıklık sisteminizi de sağlıklı tutmaya yardımcı olur. Uyku hamilelik sırasında şekerinizi de dengede tutar düzenli uyumak hamilelik şekeri için çok önemlidir. Özellikle hamilelikte yeterli uyku uyumadığınızda daha yüksek kan şekeri seviyesi ile Hamilelikte Şeker riskinizi arttırabilirsiniz.

Hamilelikte Uyku Pozisyonu Olarak En iyisi Hangisi?

Uzmanlar genellikle hamilelikte sol tarafa yatmak hakkında daha ılımlı konuşurlar. Ancak sağ tarafınıza yatmamanızda da bir sakınca yoktur. Özellikle ilk üç aylık dönemi geçirdikten sonra bebeğin karnınızdaki hacminden dolayı sırt üstü yatmak imkansız hale gelmektedir.

İstisnalar haricinde pek çok uzman bütün gece sırt üstü yatmaktan kaçınmanızı tavsiye etmektedir. Bunun yanı sıra bazı uzmanlarda hamilelikte uyku pozisyonu olarak. Hamilelerin kendilerini en çok hangi pozisyonda rahat hissediyorlarsa o şekilde uyumalarını tavsiye etmektedirler.

Hamilelikte Uyku Pozisyonu

Gebelikte Yüz Üstü Yatmak

Hamilelikte yüz üstü yatmak ilk aylarda sorun teşkil etmez, ancak ilerleyen dönemlerde bebeğe fazla baskı uygulamaktadır. Bu nedenle uzmanlar tarafından asla tavsiye edilmemektedir. Bebeğinizi çok fazla rahatsız eden bu pozisyonda yatmanız ileriki dönemlerde büyük problemlere yol açabilmektedir.

Hamilelikte Sırt Üstü Yatmak

Hamilelikte uyku pozisyonu olarak; hamilelikte sırt üstü yatmak gebeliğin sekiz ve dokuzuncu ayına kadar bir sorun oluşturmamaktadır. Ancak özellikle dokuzuncu aydan itibaren uzmanlar tarafından sırt üstü yatmanız kesinlikle tavsiye edilmez.

Peki Neden Hamilelikte Sırt Üstü Yatılmaz?

Hamilelikte Sırt üstü uyku pozisyonu büyüyen rahminizin ve bebeğinizin bütün ağırlığını sırtınıza, bağırsaklarınıza ve kanı alt bölgeden kalbinize geri taşıyan ana damar vena kava‘nıza verir. Uygulanan bu basınç şiddetli sırt ağrılarına ve hemoroidlere neden olabilmektedir. Aynı zamanda sindirimi yavaşlatıp kan dolaşımını da engelleyebilir. Muhtemelen başınızı döndürecek kadar şiddetli hipotansiyona (düşük tansiyon) neden olabilmektedir.

Hamilelikte Sol Tarafa Yatmak

hamilelikte sol tarafa yatmak
Hamilelikte sol tarafa yatmak uzmanlar tarafından belirtilen en uygun uyku pozisyonudur.

Hamileliğin altı ve dokuzuncu aylarında bazı uzmanlar her iki taraftan eğer mümkünse dol tarafa yatmak tercih edilmelidir. Hamilelikte sol tarafa yatmak sizin ve bebeğiniz için en ideal uyku pozisyonu olarak kabul edilmektedir.

Bu pozisyon plasentaya maksimum kan akışını ve daha akışkan besin maddelerinin taşınmasını sağlamaktadır. Buda vena kava üzerinde daha az basınç uygulanması anlamına gelmektedir. Aynı zamanda böbrek fonksiyonlarının daha iyi çalışmasına yardımcı olur. Bu durum el, ayak , bilek şişliklerinizin daha az olacağı anlamına gelmektedir.

Hamilelikte En Rahat Uyku Pozisyonu İpuçları

Eğer yan yatmaya alışık değilseniz kendinizi hiç uykunuzu alamıyor hissedebilirsiniz. Hamilelikte uyku pozisyonu olarak alışkın olmadığınız durumlarla baş edebileceğiniz bir kaç ipucu bulunmaktadır.

  • Bol Yastıkla Uyumak ; Bir bacağınızı diğerinin üzerine atıp aralarına bir veya iki yastık koyarak ve sırtınıza da bir yastık koymayı deneyin.
  • Hamile Yastığı; Vücudunuza ekstra destek için kama şeklinde bir yastıktır. Bütün vücudu sararak rahat olduğunuz en iyi uyku pozisyonunu bulmanızı sağlar. Bu yastığı kullandığınızda inanın çok daha rahat uyku uyuyabileceksiniz.
  • Özel Uyku Koltuğu; Eğer yastıklardan aradığınızı bulamadıysanız eskiden baba koltuğu olarak bildiğimiz yatar koltuk deneyebilirsiniz. Koltuğu yarı dik konuma getirip yattığınızda nasıl rahat olduğunu göreceksiniz.

Ne olursa olsun birkaç gün hatta birkaç hafta size uygun hamilelikte uyku pozisyonu bulamamanız normaldir. Unutmayın kendinizi rahatsız hissetmeniz kesinlikle normal. Vücudunuz zaman içerisinde en uygun uyku pozisyonuna kendini adapte edecek ve size rahat uyku geçirtecektir.

Hamilelikte Nefes Darlığı

Hamilelikte Uyku Sorunu Bebeğe Zararlı mı?

Kadınların büyük çoğunluğunda maalesef ki uyku problemi bulunmaktadır. Bu nedenle özellikle hamilelik öncesinde uyku probleminiz varsa stres yapmamalısınız. Bununla birlikte bazı araştırmalar bir gecede altı saatten daha az uyuyan kadınların normal doğum yapma olasılıklarının daha az olduğunu belirtmiştir.

Gece boyunca solunuma bağlı olarak sık sık uykunun kesilmesi, kalitesiz uyku ve gece uyanmaları tedavisi olmayan uyku apnesi ile ilişkilendirilmektedir. Eğer hamilelik öncesi uyku apnesi, preeklamsi, hipertansiyon gibi sorunlar yaşadıysanız hamile kaldığınızda mutlaka bunu doktorunuza belirtmelisiniz.

Doğru miktarda kaliteli uykunun alınması yatakta kaç saat yattığınıza göre değil, nasıl hissettiğinize göredir. Eğer uyuyamadığınızı veya kronik olarak kendinizi çok yorgun hissediyorsanız hamileliğin normal yorgunluğunun ötesinde uyku probleminiz var demektir.

Hamilelikte uyku pozisyonu olarak en doğru seçim hamilelikte sol tarafa yatmaktır. Bunun bir takım nedenlerinin olmasının dışında. Uyku probleminizin bir sorun haline geldiğinizi düşünüyorsanız, sadece konunun uzmanı ile görüşmelisiniz. Sorunun köküne inerek çözeceği gibi; Aynı zamanda sizin ve bebeğinizin sağlığını da koruyacaktır.

Kaynak ; Amerikan Aile Hekimleri Akademisi, Uyku ve Gebelik , Mayo Clinic, Hafta Hafta Gebelik: Gebelikte Uyku