Hamilelikte Şeker Gebelik Şekeri Belirtileri

hamilelikte şeker
hamilelikte şeker , Gebelik diyabeti Kimler Risk Altında ?

Hamilelikte şeker oranı analizlere göre gebelik şekeri genel ortalaması % 9,2 ‘ye kadar çıkmaktadır. Daha önce şeker hastası olmayan ancak hamilelik sırasında kan şekeri yüksek olanların hamilelikte şeker ‘e sahip olduğu söylenmektedir.

Gebelik Şekeri altıncı ayın ortasında, bebek oluştuktan sonra, ortaya çıkabilmektedir.

Hamilelikte şeker bebeğin doğumundan sonra kaybolur. İlk hamileliğinizde diyabet geçirdikten sonra, başka bir hamilelik sırasında tekrar olma riskiniz vardır. Aslında, gebelik diyabeti geçirdikten sonraki hamileliklerinizde gebelik şekeri olma ihtimaliniz maalesef 3 te 2 dir.

Ek olarak, tip 2 diyabet olma riskiniz de yüksektir. Hamilelikte şeker hastası annelerin yaklaşık 10 kat fazla vadede tip 2 diyabet riski vardır. Ayrıca prediyabet ve erken kardiyovasküler hastalık geliştirme riski de önemli ölçüde artmıştır.

Hamilelikte Şeker , anne adayının yalnızca bebeğin sağlığı için değil, aynı zamanda bebek doğduktan sonra bu hastalıkların gelişmesini önleyebilmesi için yaşam tarzı değişiklikleri yapması için bir uyarıdır.

Hamilelikte Şeker, Gebelik Şekeri Kimler Risk Altında ?

hamilelikte şeker
gebelik şekerinde kimler risk altında ?

Hamilelikte Şeker için risk faktörlerinin çoğu kontrol edilebilmektedir. Bebek sahibi olmayı planlıyorsanız, bazı yaşam tarzı faktörlerinizi değiştirmek riskinizi azaltmaya yardımcı olur. Ancak iyi haber gebelik şekeri teşhisi konsa bile sağlıklı bir bebeğiniz olabilmektedir.

Hamilelikte Şeker , Gebelik Şekeri Riskli Kişiler Şunlardır ;

  • Vücut kitle indeksi 30 veya üzerinde olan obezite olanlar insanlar. Vücut ağırlığınızın yaklaşık% 20’sini kaybetmek riskinizi oldukça azaltmaktadır.
  • Ailede Tip 2 diyabet öyküsü
  • 35 Yaş Üzeri Anne Adayları
  • Daha önce kilolu bebek doğurduysanız.
  • Yüksek tansiyonunuz varsa.
  • Sağlıksız kolesterolünüz varsa 
  • Sigara Kullanıyorsanız.
  • Yeterli fiziksel aktivite eksikliği
  • Sağlıksız Beslenme

İlgili Yazı ; Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler

Hamilelikte Şeker , Gebelik Şekeri Nedenleri..

Gebelik Şekerinin net bir nedeni olmamasına rağmen, bazılarının onu nasıl geliştirdiğine dair bazı fikirler vardır. Hamilelik sırasında vücudunuzun glikozu yakıt olarak kullanabilmesi için insüline ihtiyacı vardır. Bir bebek geliştiğinde plasenta tarafından desteklenmektedir.  Plasenta, bebeğin gelişmesine yardımcı olan birçok farklı türde hormon üretmektedir. Ancak bu hormonlar aynı zamanda bir annenin vücudundaki insülinin etkisini de engeller. Sonuç olarak hücreler annenin yaptığı insüline dirençli hale gelir ve kan şekerleri yükselir.

Fazla şeker plasentayı geçerek bebeğin pankreası şekerden kurtulmak için insülin yapmasına neden olabilir. Bebek gelişmesi gerekenden daha fazla enerji aldığı için fazla şeker yağ olarak depolanmaktadır. Bu, “makrozomi” ye, yani “şişman bir bebek” e yol açabilir. Makrozomi, doğumda omuz ağrılarına neden olabilmektedir. Bebeklerin obez olma ve daha sonraki yaşamlarında diyabet hastası olma riskini artırabilmektedir.

Kontrolsüz kan şekeri olan annelerden doğan bebekler, doğumda tehlikeli derecede düşük kan şekerine sahip olabilmektedirler. (ürettikleri ekstra insülin nedeniyle) ve bu da solunum problemlerine yol açabilmektedir. Bu nedenle, tüm annelerin gebelik diyabeti için test yaptırmaları ve şekeri olanların kan şekerlerini sıkı bir şekilde kontrol altında tutmaları son derece önemlidir. 

Gebelik Şekeri Tedavisi Nasıl Yapılır?

hamilelikte şeker
hamilelikte şeker gebelik şekeri Nasıl Tedavi edilir ?

Doğum öncesi bakım ve iyi beslenme tüm hamile anneler için önemlidir, ancak özellikle gebelik şekeri için risk faktörlerini taşıyan kadınlar için daha da önemlidir. 

Hamile kaldığınızda, doktor randevularına devam etmek önemlidir. Gebelik şekeri genellikle 24 ila 28 hafta arasında test edilebilmektedir. Hamilelikte şeker testi pozitif çıkarsa , hem kendinizin hem de bebeğinizin sağlığını korumak için kan şekerini nasıl düzgün şekilde kontrol edeceğinizi öğrenmeniz gerekir.

Dengeli bir diyet ve daha fazla egzersiz, gebelik şekeri kontrolünde uzun bir yol kat edebilmektedir. Karbonhidratlar, kan şekerini en çok etkileyen besin maddeleridir, bu nedenle karbonhidratların nereden geldiğini ve iyi kan şekeri kontrolü için doğru karbonhidrat türlerini nasıl seçeceğinizi öğrenmeniz ve anlamanız gerekir.

Egzersiz, şekeri yakmaya yardımcı olur ve insülin direncini artırır, bu nedenle iyi bir spor rutini kan şekerinizi normalleştirmenize de yardımcı olur. Sadece yürümek bile sağlığınıza fayda sağlamaktadır.

Bazı durumlarda, diyet ve egzersiz kendi başına kan şekerini kontrol etmek için yeterli olmadığında, insülin de kan şekeri seviyelerini olabildiğince normale yakın tutmak için kullanılacaktır. 

Hamilelikte Şeker için Doktorunuz size kan şekeri hedeflerinizi verecek ve şeker ölçüm cihazınızı nasıl kullanacağınızı öğretecektir. İyi bir kontrol, herkes için mutlu ve sağlıklı bir sonuç sağlayacaktır.

Kaynak ; Amerikan Diyabet Derneği. Hamile Diyabeti

error: Content is protected !!