Çocuklarda Davranış Bozuklukları

Çocuklarda davranış bozuklukları
Çocuklarda Davranış Bozuklukları önleme

Çocuklarda Davranış Bozuklukları önleme ve önlem olarak daha başlamadan müdahele edilmesi çok mühimdir, eğer bunu gerçekleştirebilirseniz çok daha mutlu bir aileye sahip olursunuz. Çocuklarda Davranış sorunları önlenmesi biraz zaman ve çaba gerektirir. Bunları gerçekleştirebilmek için bir kaç basit yönetem vardır , Şimdi Onlardan bahsedelim..

Çocuklarda Davranış Bozuklukları Önlemek için Önce Sağlıklı bir İlişki Geliştirin

Çocuklarda davranış bozuklukları
Çocuklarda davranış bozukluklarını önlemek için sağlıklı bir ilişki gerçektirin

Çocuğunuzla sağlıklı bir ilişkiniz yoksa, çocuğunuzun normal davranmak için motive olma olasılığı çok daha düşüktür. Tıpkı çoğu yetişkinin sevdikleri ve saygı duydukları bir patron için daha çok çalışmaya motive olmaları gibi, çocuklarda da sevildiklerini ve saygı duyulduklarını hissederlerse kurallarınıza uyma olasılıkları çok daha yüksek olacaktır.

Bunun için Çocuğunuza Bol miktarda olumlu ilgi gösterin. her gün birkaç saatinizin bütününü ona ayırın ve bölünmeyin.

Oyun oynayın, eğlenin ve hatıralar oluşturun. İlişkiniz ne kadar güçlüyse, çocuğunuz kurallarınızı dinlemek için o kadar motive olur.

İlgili Yazı ; Bebeklerin Tv İzlemesi Neden Sakıncalı?

Kurallarınızı Netleştirin..

Beklentilerinizin ne olduğundan emin değillerse çocuklar kurallara uyamazlar. buda çocuklarda davranış bozuklukları oluşmasını sağlar Ev kurallarının yazılı bir listesini oluşturun ve bunları evinizde gözüken bir yere asın.

Dışardaki hayat içinde kullar oluşturmalısınız. Örneğin, “Kütüphanede fısıldamalısın” veya “Hastanede Hasta Ziyeretin ‘de koşulmaz bağırılmaz vb.

Kuralları açıkladıktan sonra, çocuğunuza kurallara eğer uymazsa ne olacağını söyleyin. Nasıl tepki vereceğinizi bilirse, çocuğunuzun kurallara meydan okuması veya sınırları test etme olasılığı daha düşük olacaktır.

Örnek “Mağazada bağırırsan veya Koşarsan Erken Ayrılacağız ! veya Restoranda yemek yerken oturmazsan Eve gideceğiz gibi.

Not : Çocuklarda Davranış Bozuklukları için program yapmalısınız , Ödevini ne zaman yapması gerektiğini, işlerini ne zaman tamamlaması gerektiğini ve ne zaman boş zaman geçirebileceğini özetleyen bir program oluşturun. Çocuklar bu düzene alıştıklarında, olumlu tepki verme olasılıkları çok daha yüksektir.

İyi Davranışlarını Övün

Çocuklarda davranış bozuklukları
Çocuklar iyi ve güzel yaptıkları hareketler övüldüğünde mutlu olurlar..

Çocuğunuz takdir edilmesi gereken bir hareketinde bolca övülmelidir. Bu Kendiliğinden yada sizin öğrettiğiniz bir davranış veya hareket olabilir. ona bolca övgü sunun ve tekrarlanmasını istediğiniz davranışları gördüğünüzde de övün.

Çocuğunuz sessizce oynarken, Ya da bulaşıklarını lavaboya koyduğunda, takdir ettiğinizi açıkça belirtin.

Eğer bir Bakıcınız varsa Kuralların tümü aynı olması gerekmese de Çocuklarda davranış sorunlarına yol açmaması için en azından tutarlı olması gerekmektedir. Bakıcınız yada eşinizle davranış kurallarını konuşmalı ve birlikte hareket etmelisiniz.

Çocuğunuza Duyguları Öğretin..

Çocuklarda davranış bozuklukları duygularını anladıkları anda kontrol altına alınır, Çocuğunuza öfke yönetimi becerilerini ve korkuyu, üzüntüyü, hayal kırıklığı gibi rahatsız edici duygularla başa çıkmak için neler yapması gerektiğini öğretin.

Çocuklar dürtülerini kontrol edebildiklerinde, sosyal yaşamları gelişir ve akademik olarak daha iyi performans gösterme eğilimindedirler. Agresif veya meydan okurcasına tepki verme olasılıkları daha düşüktür. Çocuğunuza çeşitli oyunlar ve disiplin stratejileri ile dürtü kontrol becerilerini öğretebilir veya bu konuda profesyonel yardım alabilirsiniz.

Çocuklarda Davranış Bozuklukları için Bir Ödül Sistemi Oluşturun

Çocuklarda davranış bozuklukları
çocuğunuzu memnun kaldığınız her hareketi için ödüllerin

Çocuklarda Davranış Bozuklukları Ödüllendirme sistemi ile engellenebilir. “Günlük işlerini yapmak” veya “uslu durmak” gibi daha sık görmek istediğiniz bir davranışı belirleyin. Ardından, çocuğunuzu bu yolda kalmaya motive edecek bir ödül sistemi kurun.

Önceden Plan Yapın..

Önceden planlama yaparak çocuklarda davranış sorunları önlemede proaktif olun.Başlamadan önce olası sorunları belirleyin.

Örneğin, çocuğunuzun video oyununu ilk kimin kullanacağı konusunda erkek kardeşiyle kavga edeceğini biliyorsanız, net bir sistem kurun. Onlara sırayla kullanabileceklerini ve tartışan veya kavga eden herkesin sırasını kaybedeceğini söyleyin. 

Bir adım önde olduğunuzda pek çok davranış problemini önleyebilirsiniz.

Kaynak ; ” Ebeveynliği güçlendirmeye yönelik bir halk sağlığı yaklaşımı olarak Üçlü P-Pozitif Ebeveynlik Programı “