Bebekler Ne kadar Su içmeli?

bebekler ne kadar su içmeli
Bebekler Ne Kadar Su İçmeli

Bebekler ne kadar su içmeli konusunda bir çok görüş bulunmaktadır. Bununla birlikte çoğu doktor suyun bebeklere 6 aydan önce verilmemesi gerektiği konusunda hem fikirdirler. Bebeğe fazla su vermek onu anne sütünden ve formül mamalarından uzaklaştırıp , elektrolitlerini dengesizleştirebilmektedir.

Ayrıca anne sütü ve formül mamaların büyük bir çoğunluğu sudan oluşmaktadır. Bu nedenle bazı sağlık uzmanları 1 yaşa kadar bebeğe su verilmesine karşıdırlar.

Bebeğinize su verdiğinizde sadece pipetli kapta vermelisiniz. Ara sıra biberondan veya bardaktan yutkunma kaslarının gelişmesi için küçük yudumlar verebilirsiniz. 12 Aylıktan küçük olan bebeklerin ne kadar su tükettiğini mutlaka takip etmelisiniz.

Bebeklere Ne zaman Su Verilir ?

Bebeklere 6 aylıktan sonra küçük miktarlarda su verilebilmektedir. Daha küçük bebekler ne kadar su verilirse hayati elektrolit dengesizliği ve yeterli temel besin alımını riske sokabilirsiniz.

Amerika Pediatri Akademisi ‘ne göre normal bir gelişim geçiren bebeklere 6 aydan başlayarak küçük miktarlarda su verilebilmektedir. Bebekler ne kadar su içmeli sorusu dünya genelinde değişiklik gösterdiğini belirtmekte de ayrıca fayda bulunmaktadır.

Bebekler Ne Kadar Su İçebilir?

Bebeklere 6 Aylıktan itibaren günde 227 ml su verilmesi önerilmektedir. Ancak anne sütü ve formül mamaların alımını önleyeceği düşüncesi ile günde 118 ml ile sınırlandırılması gereklidir.

Bebeğin hidrasyon ( Vücutta su tutma ) ile ilgili endişeleriniz varsa mutlaka ıslak bebek bezlerinin sayısını izlemeye alın. Genel olarak her 24 saatte bir 4 veya 6 ıslak bez değişimi olması normal kabul edilmektedir. Aksi bir durumda mutlaka doktorunuzla iletişime geçmelisiniz.

Bebekler Ne Kadar Su içmelidir? ( Günlük )

  • 6 – 9 Ay arası Bebekler 118 ml.
  • 9 – 12 Ay Arası Bebekler 227 ml.
  • 12 – 24 Ay Arası Bebekler 227 / 946 ml. Arası

Bebeğe Su Nasıl Verilir ?

bebeğe su nasıl verilir
Bebeğe Su Nasıl Verilir?

Bebeğin bardaktan su içme becerilerini geliştirmesi için açık bir bardak veya pipetli bir bardakta verebilirsiniz. Böylelikle bebekler ne kadar su içeceklerini ayarlayabilirler.

Su ince yapısı ve akışkanlığı sebebi ile bebek için içmeyi öğrenmesi en zor sıvılardan biridir. Bardaktan veya pipetten su içmek emzirme veya biberonla beslenmek için gerekenden farklılık gösterebilmektedir. Bebeğin dil ve yutma kaslarını çok hızlı çalıştırmasını gerektirmektedir. ilk içişlerinde mutlaka tıkanma sonucunda öksürme meydana gelecektir, bebeğin becerileri geliştikçe bu durum azalmaktadır.

Bir kaç ay geçmesine rağmen pipet veya bardaktan içiyorken öksürmeye devam ediyorsa mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz.

Bebeğe biberondan su vermekten mutlaka kaçınmalısınız. Biberondan su içmek çok fazla su tüketimine sebep olur ve oral motor gelişimine fayda sağlamaz. Açık bir bardaktan veya pipetten bebeğe su vermek ona su içmeyi öğretmenin en güvenli yoludur. Bardak seçiminde ise tutması kolay shot bardağı veya çeyrek dolu çay bardağı tercih edebilirsiniz; böylelikle fazla su dökülmesini de önlemiş olursunuz. Pipetli bardak seçiminde ise piyasada isim yapmış anneler tarafından iyi yorumlanan sızdırmaz bardakları tercih etmelisiniz.

Bebeklere Hangi Su Verilmeli ?

Bebekler sizin içtiğiniz suyu içebilirler. Onlar için özel su satın almanıza gerek yoktur. Bunula birlikte içmesi için suyun güvenli ve kaliteli olduğunu kontrol etmeniz gerekebilmektedir. Bölgeden bölgeye değişen su kalitesini çok iyi bilmeniz gerekir.

Bebekler Maden Suyu içebilir mi ?

Bebeğiniz 12 aylıktan küçükse maden suyu içemez. Anne Sütünün %87 si sudan oluşmaktadır ve su 1 yaşından önce isteğe bağlıdır.

Çocuğunuz 12 aylık veya daha büyükse su mutlaka gereklidir. 12-24 aylık arası çocuklar için minimum su alımı günde yaklaşık olarak 237 ml civarındadır. Anne Sütü yeni yürümeye başlayan bir çocuk için su sayılabilmektedir olsa da ideal olanı anne sütüne ek olarak 237 ml su içmesi olasıdır.

12 aylık bebekler daha fazla katı madde aldıklarından dolayı daha az anne sütü içer ve suya daha fazla ihtiyaç duyarlar.

Bunu Mutlaka Okumalısınız ; Anne Sütü ile Beslenen Bebek Neler Yiyebilir?

Bebeklerin Az Su İçtiği Nasıl Anlaşılır ?

İlk olarak , anne sütü ve formül mamaların neredeyse %90’ının su olduğunu unutmayın. 12 Aylıktan küçük bebeklerde fazladan suya ihtiyaç bulunmamaktadır. Ancak bu yaşta bardaktan su içmeyi öğrenmesi gelişimsel olarak faydalıdır ve anne sütü veya mama dışındaki sıvıların tadına alışmasına yardımcı olabilmektedir.

Genel olarak günde 4 veya 6 dolu ıslak bezi değişen bebeğin yeterinde su alıyor demektir. Ancak Bebeğin yeterli su almadığının belirtileri ise şunlardır ;

  • Çatlamış Dudaklar
  • Çok Ağlamasına rağmen az gözyaşı dökmesi veya hiç gelmemesi
  • Batık Gözler
  • Koyu İdrar rengi
  • Huzursuz Bebek
  • Aşırı Uyuma

Bunlardan herhangi biri dehidrasyona sebep olabilmektedir. Yukarıdaki belirtileri görüyorsanız doktorunuzdan yardım almalısınız.

6 Aylık Bebeğe Su Verilir mi ?

6 aylık bebeğe su verilirmi
6 aydan Küçük Bebeklere Su verilmesi Önerilmez..

Amerikan Pediatri Akademisi, bebeğinize su vermeden önce en az 6 ay beklemenizi önerir. 6 aylıktan önce verilen su, besin alımını azaltabilmekte ve yaşamı tehdit eden elektrolit dengesizliklere neden olabilmektedir. Bir bebeğin 6 aylıktan önce tüketmesi gereken sıvı anne sütü veya formül mamadır.

6 Aylık Bebekler Ne Kadar Su içmeli?

6 Aylık bebekler 118 ml su içmelidir.

Bebek Fazla Su İçerse Ne Olur?

Bazı bebekler suyu anında kabul edebilmektedir. 12 aylıktan küçük çocuğunuz 236 ml’den fazla su içiyorsa bu muhtemelen çok fazladır.

Özellikle küçük bebeklerde meydana gelen fazla su içmekten elektrolit dengesizliği ve hatta su zehirlenmesine yol açabilmektedir. Fazla su içen bebeklerde hidrasyon görülmesi olası olmakla birlikte bebek şu belirtileri gösterebilmektedir ;

  • Mide Bulantısı
  • Kusma
  • Halsizlik
  • Günde 8 den fazla dolu bez değişimi
  • Bilinç Kaybı , Konfüzyon
  • Davranış Değişikliği

Çocuğunuzun çok fazla su içtiğini düşünüyorsanız, bu aynı zamanda bir sorunun işareti olabilmektedir. Böyle bir durumda çocuğu mutlaka doktora götürmekte fayda vardır.