Bebeklerde Diş Çıkarma Ne Zaman Başlar?

Bebeklerde diş çıkarma ne zaman başlar
Bebeklerde diş çıkarma ne zaman başlar

Bebeklerde diş Çıkarma 6 ila 10 aylık olduklarında başlayabilmektedir. Eğer bebek dişi erken çıkarıyorsa bu 3 aydan kısa sürede olabilmektedir. Çok nadirde olsa bazı doğumlarda bebeğin ilk dişi gözükebilmektedir.

Bebek dişleri aslında anne karnında gelişmeye başlar ve diş etlerinde tomurcukları oluşmaktadır. Dişler çıkmaya başladığında önce alt iki orta diş , üst iki orta diş, daha sonra yan ve arka dişler sıralamasını takip etmektedir.

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

Bazı bebekler dişlerini hiçbir belirti göstermeden çıkarırlar, ancak birçok bebekte rahatsız edici semptomlar gözükmektedir.

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Arasında En Yaygın Olanları Şunlardır ;

  • Sinirli Olma hali veya Huzursuzluk
  • Salya Akması
  • Şişmiş ve Hassas diş etleri
  • Kemirme veya her şeyi ısırma isteği
  • Yemek Yemeği Reddetmek
  • Uyku Problemleri
  • Yüz ve Kulağını Ovalamak

Bebeklerde Diş Çıkarma Ateş Yaparmı?

Bazı anne babalar bebeğin diş çıkarmadan önce ishal, burun akıntısı veya ateş olduğunu belirtmektedir. Ancak diş çıkarmanın bu semptomlara neden olduğuna dair bir bilimsel kanıt yoktur.

Bebeğin diş çıkarma sırasında 38 derece veya daha yüksek ateşi varsa başka bir durum olup olmadığını kontrol etmek için doktorunuzla görüşmelisiniz. Ayrıca bunları iştahsızlık, kusma uyuşukluk veya ishal gibi belirtiler takip ediyorsa mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz.

Bu Yazıyı Mutlaka Okumalısınız ; Bebeklerde Pişik Neden Olur? Nasıl Önlenir?

Diş Çıkaran Bebeğe Ne Verilir ?

  • Bebeğinize , buzdolabında soğuttuğunuz ( Dondurucuda Değil ). Sert lastik kauçuk diş çıkarma halkası veya bez gibi çiğnemesi için bir şeyler verebilirsiniz.
  • Ağrıyı hafifletmek için temizlediğiniz parmağınızı bebeğinizin ağrıyan diş etlerini nazikçe ovalayabilirsiniz.
  • Eğer bebeğiniz 2 yaşından büyükse biraz soğuk yiyecekler verebilmektedir. Yoğurt, karpuz, kavun, soğuk elma püresi vb.

Diş Çıkaran Bebeğe Ağrı Kesici Verilir mi?

diş çıkaran bebeğe ağrı kesici verilir mi?
diş çıkaran bebeğe ağrı kesici verilir mi?

Eğer bebeğiniz en az 6 aylıksa ve başka hiçbir şey yardımcı olmuyorsa doktorunuz bebeğinize ağrı kesici önerebilmektedir. Asetaminofen veya ibuprofen içeren ilaçların dozaj çizelgelerine mutlaka bakın. 2 yaşından küçük bebekler için mutlaka doktor kontrolünde ve dozajlarını 2 kez kontrol etmeyi ihmal etmeyin.

Bebeğiniz en az 6 aylıksa ve başka hiçbir şey yardımcı olmuyorsa, çocuğunuzun doktoru bir bebek ağrı kesici önerebilir. Asetaminofen ve ibuprofen için dozaj çizelgelerimize bakın  , ancak 2 yaşından küçük bir çocuğa herhangi bir ağrı kesici vermeden önce bebeğinizin doktoruyla doğru dozu iki kez kontrol ettiğinizden emin olun.

Diş Çıkaran Bebeğe Neler Verilmez?

  • Aspirin diş çıkarma ağrısını hafifletmek için kesinlikle vermemelisiniz. Çünkü nadirde olsa potansiyel olarak hayati tehlike yaşatan Reye Sendromuna neden olabilmektedir.
  • Diş çıkarma tabletleri ve jelleri de ileride solunum sorunları ve diğer yan etkiler nedeni ile kesinlikle kullanılmamalıdır. Bu ürünler Amerika Birleşik Devletlerinin bazı eyaletlerinde yasaklamıştır.
  • Benzokain içeren tropikal jeller ve ilaçlarda kullanılmamalıdır. Araştırmalar bu gibi diş çıkarma ürünlerinin kullanılmasının kandaki oksijen miktarını düşürdüğü yönündedir. Tehlikeli derecede yaşanan bu düşüş yaşamı tehdit eden methemoglobi ‘ye yol açabilmektedir.

Sonuç olarak bebeklerde diş çıkarma doğal ve yaşanması gereken bir süreçtir. Kullanacağınız hiçbir şeyin etkisini azaltacağına dair bilimsel bir kanıt bulunmamaktadır. Sizin için veya bebek için ara ara sıkıntılı bir süreç olsa da atlatılamayacak kadar büyük bir durum değildir.