Bebeklerde yeşil kaka anne ve babalar için endişe verici kaka renklerinden biridir, yeni doğan yeşil kaka beklenen normal kahverengi veya ten renginden farklı bir renkte olması acaba bebeğim hastamı ? sorusunu birlikte getirir.
Bebeklerde yeşil kaka, kaka renkleri arasında en yaygın olanıdır. Bu durum Bir çocuk doktorunun endişeli anne babalardan en çok telefon aldıkları konulardan biridir.
Neyse ki, yeşil kaka veya koyu yeşil kaka bebekler arasında çok yaygındır ve aslında kaka renginin normal bir çeşididir. Yeşil kaka bir hastalığa işaret etse de , paniğe kapılmak için bir neden değildir.
Bebeklerde yeşil kaka ‘nın ne anlama geldiğini, koyu yeşil kaka ‘ya neyin sebep olduğunu ve yeni doğan yeşil kaka olduğunu fark ederseniz ne yapmanız gerektiğini öğrenelim.
Bebeklerde Yeşil Kaka Nedir ?
Şaşırabilirsiniz, ancak yeşil kaka aslında normal kaka renginin bir çeşididir. Amerikan Pediatri Akademisi’nin açıkladığı gibi, ” normal dışkı renkleri kahverengi, ten rengi, sarı veya yeşilin herhangi bir tonudur.”
Bebeklerde yeşil kaka olağandışı bir şeyden kaynaklandığında, genellikle endişe verici değildir. Bu vakaların çoğu, çocuğunuzun yediği bir şeyden, aldığı bir vitamin veya ilaçtan veya ishale neden olan bir mide rahatsızlığından kaynaklanır.
Yeşil renkli kaka özellikle yeni doğanlarda ve bebeklerde yaygındır , ancak yeni yürümeye başlayan çocuklar ve daha büyük çocuklar da bazen yeşil kaka yaşayabilir.
Semptomlar
Yeşil kaka durup duruken olabilir veya mide rahatsızlığıyla birlikte gelen bazı semptomlarla birlikte olabilir:
- Normal dışkı bazen yeşilimsi görünebilir; yeşil, dışkının normal bir renk varyasyonudur.
- Bazen siyah görünen dışkı aslında koyu yeşil olabilir.
- Yeşil dışkıya ishal durumunda olduğu gibi sulu dışkı ‘da ( ishal ) eşlik edebilir.
Yeşil Kaka Nedenleri
Bu durum birçok nedenden kaynaklanabilir, ve nadiren ciddi bir tıbbi soruna işaret ederler.
Her yaş grubundan çocuklar en az bir kez yeşil kaka yaparlar, ancak nedenleri ve sıklığı çocuğunuzun yaşına bağlı olarak değişebilir.
Bebeklerde Yeşil Kaka
Bebekler ve özellikle yeni doğan yeşil kaka yapabilirler, bunun olası bazı nedenleri bulunmaktadır.
- Yeni doğmuş bir bebeğin ilk kakası mekonyum , katran gibi siyah görünür, ancak yeşilimsi de görünebilir.
- Reflü yeşil kakaya neden olabilir.
- Emzirilen bir bebeğin kakası koyu yeşil kakadan , süte geçerken yeşilimsi görünebilir.
- Yeşilimsi kaka, anne sütüyle beslenen bebeklerde, bebeğinizin son sütten (daha kalın, daha yağlı süt) daha büyük bir ön sütün (sulu süt) aldığı bir ön süt / son süt dengesizliğini gösterebilir. Bu, karın rahatsızlığına neden olsa da, sütünüzle ilgili bir sorun olduğunu göstermez.
- Yeşil kaka, annenin yediği bir yiyeceğin etkisine de işaret edebilir, bu durumda bebek rahatsız veya gazlı görünebilir.
- Özellikle kan izleriyle birlikte olduğunda, Anne sütüyle beslenen bebeğin, Annenin yediklerinden birine alerjisi olduğunu gösterir.
- Bazı Hazır mamalar yeşilimsi kakaya neden olur.
- bebeklerde bakteriyel enfeksiyonlar sulu, yeşilimsi dışkılara neden olabilir.
- Bebeğiniz katı yiyeceklere geçtiğinde özellikle yeşil sebzeler ile beslendiğinde renk değişikliği gözükebilir.
Bu Yazı İlginizi Çekebilir ; Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler
Sakın Paniğe Kapılmayın
Çocuklarıyla ilgili herhangi bir şey yanlış göründüğünde endişelenmekanne ve babaların iç güdüsüdür.
Bebeklerde yeşil kaka genellikle paniğe kapılacak bir şey olmasa da, çocuğunuzun kakasının yeşil göründüğünü fark ederseniz huzursuz hissetmeniz doğaldır. Sonuçta, koyu yeşil kaka dışkı renginin yaygın bir varyasyonu olmasına rağmen, kahverengi veya ten rengi kakadan çok daha az görülür.
Çocuğunuzda yeşil kaka fark ederseniz, telaşa kapılmayın Bebek herzaman ki gibi davranıyorsa , herhangi bir şeyin ters gidiyor ihtimali çok düşüktür. Ancak, doktorunuzla bu durumu tekrar kontrol etmenin yanlış bir tarafı yoktur, Unutmayın Doktorlarımız bugünler için varlar.
yeni doğan yeşil kaka ile ilgili bir sorun varsa ve bebeğiniz rahatsız görünüyorsa, derhal doktorunuzu aramaktan veya hastahane ye gitmekten çekinmeyin. Çocuğunuzla tıbbi sorunlar söz konusu olduğunda daima içgüdülerinizle hareket edin.
Kaynak ; Amerikan Pediatri Akademisi. Tabureler – Sıradışı Renk