Meme Reddi Nedenleri ve Çözümü

Meme Reddi Nedenleri ve Çözümü
Meme Reddi Nedenleri ve Çözümü

Meme reddi her emziren annenin başına gelebilecek can sıkıcı bir durumdur, Emzirme harika ve faydalı bir deneyimdir, ancak zorlukları da oldukça fazladır. Yeni doğan bebeğin meme reddi yapma olasılığı daha fazladır. emzirmeyi öğrenme ve kavrama sorunları yaşayabilir ve haftalarca veya aylarca iyi emen 6 aydan büyük bebekler de meme reddi yapabilir.

Bu durum anne için üzücüdür, ancak sabırlı olmak ve doktorunuzdan destek istemek, büyük ölçüde sorunu çözebilir. ve emzirmeye devam edebilirsiniz.

Yeni Doğan Meme Reddi Nedenleri

yeni doğan meme reddi nedenleri
yeni doğan meme reddi nedenleri

Kavrama ve Verimsiz Mandal Sebebi ile Meme Reddi

Bebeğinizi emzirirken memenize tutunma şekline mandal denir. Yeni doğan bir bebek memeyi iyi kavrayamaybilir, bu nedenle emme etkili olmayacak ve sütü göğsünüzden alamayacaktır. Bebeğiniz acıktıkça ve emmeyi başaramadıkça, emzirmek gittikçe zorlaşır, bu nedenle meme reddi başlayabilir.

Bebeğiniz memenizi doğru şekilde kavraması, tüm meme ucunuzu ve meme ucunuzun etrafındaki koyu renkli alanın büyük bir bölümünü kaplamalıdır.

Prematüre Bebekler

Bebeğiniz erken doğarsa ve hastanede kalması gerekiyorsa onu emziremezsiniz.  Daha sonra emzirmeye başladığınızda bir takım sorunlar meydana gelebilir çünkü prematüre bebekler olması gerektiğinden küçük olduğundan ağızları da küçüktür.  Bu nedenle prematüre bebeğiniz biraz büyüyene kadar size meme reddi yaşatabilir.

Ayrıca, prematüre bebekler emzirmek için daha az enerjiye sahiptir, Prematüre bebeğinize kendini toparlayana kadar biberonda anne sütü verebilirsiniz.

Düz Göğüs Ucu veya Ters Göğüs Ucu

Bebeklerin çoğu düz veya ters meme uçlarında iyi emebilir. Ancak bazı bebeklerde bu kavrama sorunu yaratır. Yeni doğan bebeğiniz meme reddi yapıyorsa ve bunun göğüs uçlarınızdan kaynaklandığını düşünüyorsanız, düz veya ters göğüs uçlarını başarıyla düzeltmenin ve emzirmeyi mümkün kılmanın birçok yolu vardır.

 Emzirmeden önce meme uçlarınızı uyarmak veya bir göğüs pompası kullanmak onları dışa çekmeye yardımcı olabilir ve bebeğinizin emmesini kolaylaştırabilir.

6 Aylık Bebek Meme Reddi ( 6.Ay ve üzeri Bebekler )

6 aylık bebek meme reddi
büyük bebeklerde meme reddi neden olur ?

Bir süredir iyi emen daha büyük bebekler bazen birdenbire emmeyi bırakabilirler. Genellikle bebeklerin meme reddi nedenleri şunlardır. 

  • Soğuk algınlığı : Hasta bir bebeği emzirmek çok zordur. Çocuğunuz kendini iyi hissetmiyorsa veya burnu tıkalıysa, aynı anda hem emmesi hem nefes alması onun için çok zordur.
  • Dikkat dağınıklığı :  Büyüdükçe bebekler çevrelerindeki dünya hakkında daha meraklı hale gelirler. ve 6 aydan sonra bebeklerin dikkati daha kolay dağılır. Çünkü emmek yerine yaptıkları çok daha ilginç şeyler vardır.
  • Hızlı Emme : Büyük bebekler, yeni doğanlara göre çok daha hızlı emerler. Daha büyük bir bebek genellikle sadece birkaç dakika içinde büyük miktarda anne sütü alabilir. Birkaç dakika emen ve sonra duran bir bebek için aldığı anne sütü yeterli gelmiş olabilir.
  • Anne Sütü Azalması : Eskisi kadar süt üretemiyorsanız bebeğiniz boş bir memeyi emmez.
  • Ağrı : Bebeğiniz diş çıkarıyorsa , kulak enfeksiyonu varsa veya ağzında pamukçuk varsa, emmesi çok ağrılı olur.  Bebeğiniz kolikse , emmeyi engelleyebilecek gaz, şişkinlik ve sindirim sorunlarından dolayı rahatsızlık duyuyor olabilir.

İlgili Yazı ; Kolik Bebek için Çözümler

  • Sütün Tadı : Regl döneminden sonra yeni bir hamilelikten veya doğum kontrol hapları kullanımından kaynaklanan hormonal değişiklikler anne sütünüzün tadını değiştirebilir.  Emzirmeden önce sigara içmek veya bazı yiyecekleri yemek de sütünüzün tadını değiştirebilir. Çocuğunuz sütünüzün tadının değiştiğini anlar ve hoşlanmazsa emmeyebilir.

ilgili Yazı ; Anne Sütünün Tadı Nasıldır ?

Bebeğim Emmiyor Diyorsanız Yapmanız Gerekenler..

Meme reddi çoğu zaman geçici bir durumdur. Zor olsa da endişelenmemeye çalışın. Stres anne sütü üretimini azaltabilir. Bebeğiniz emmiyorsa yapmanız gereken bazı şeyler var ;

  • Bebeği dikkat dağıtıcı unsurlardan uzak, sessiz ve karanlık bir ortamda emzirin.
  • Yardım ve destek için doktorunuza, bir yeni doğan hemşiresine veya çevrenizde bulunan tecrübeli annelere danışın. Herhangi bir sağlık sorunu olup olmadığını kontrol etmesi için bebeğinizi mutlaka doktora götürün.
  • Süt üretimini sürekli hale getirmek için sütünüzü pompa yardımıyla sağın.  emzirmeye çalışmaya devam ederken, bebeğinize sağılmış anne sütünüzü biberonla vermeye devam edebilirsiniz.
  • Yeni doğan bebeğinizin memeyi doğru şekilde kavradığından emin olun. Farklı bir emzirme pozisyonları deneyin. 
  • Memeyi sık sık verin, ancak emmesi için zorlamayın. Emzirmek bebeğiniz için olumsuz bir deneyim haline gelirse, onu memeye geri getirmek çok daha zor olur.

Kaynak ; Amerikan Pediatri Akademisi