Düşük Yapmak hamilelik döneminin en korkutucu evresidir. Hamilelik heyecan verici bir neşe ve beklenti kaynağıdır. Bir kadın düşük yaptığını fark ettiğinde doğal olarak tüm dünyası alt üst olabilmektedir. Anne bebeğiyle hiç yüz yüze gelmemiş olsa bile aralarında oluşan bir bağ var ve bu deneyimi biraz yardım ve destek olmadan atlatmak zor.
Anne adaylarının düşük yaptıktan sonra yaşadığı; keder, korku, öfke, inkar, kayıp… ..bunların hepsi normal ve böylesine büyük bir kayıp için beklenen tepkilerdir. Bundan sonra ne olacağını bilmemek, düşükle başa çıkmayı daha da zorlaştırır.
1- Düşük Nedir ? Düşük Neden Olur ?
En kısa ve kolay yoldan tarifi gerekirse Düşük yapmak, embriyo veya fetüsün gebeliğin 20. haftasından önce rahimden çıkarılmasıyla olur. Bunun olabileceğinin ilk işareti, şiddetli kanama, kramp veya karın ağrısıdır. Çoğu zaman düşük, vücudun fetüsün yaşayabilir olmadığını veya doğumdan sonra rahim dışındaki yaşamı son derece zorlaştıracak önemli sağlık sorunları olacağını bilmenin bir belirtisidir. Hamileliğin ne kadar ilerlediğine bağlı olarak, bu süreç bir günden 3-4 haftaya kadar ilerleyebilmektedir. Bu gibi şikayetleriniz varsa sebebini belirlemek için doktorunuza belirtileriniz hakkında detay vermek çok önemli olacaktır.
2- Eğer Şüpheleniyorsanız..
Düşük yaşadığınızdan şüpheleniyorsanız, hemen doktorunuzu görmeniz önemlidir. Düşüğü doğrulamak için ultrason ve rahim ağzı muayenesine ihtiyacınız bulunmaktadır. Bazı durumlarda, doktorunuz ne kadar kan kaybedildiğini belirlemek için HCG seviyenizi kontrol etmek için kan alabilir ve gelecekteki hamilelikleri nasıl başarılı kılacağınıza dair önerilerde bulunabilir. Bazı annelerin, doğmamış çocuklarınınkiyle uyumlu RH negatif kana yardımcı olacak bir aşıya ihtiyacı vardır. Bu önemli adımı atmak, gelecekteki hamilelikleri düşükten korumaya yardımcı olabilir.
Düşük Yapmak Rahim Boşaltımı Gerektirebilir.
Vücudunuzun nasıl düşük yaptığına bağlı olarak, ölü dokuyu doğal yollardan atabilmektedir. Veya rahimi boşaltmak için ek yardıma ihtiyacınız olabilmektedir. Bu hem anne hem de baba için duygusal ve fiziksel olarak yorucu bir süreçtir; Rahminizi temizlemek ve gelecekteki enfeksiyonu önlemek için gereklidir. Prosedürleri uygularken çevrenizdekilerin desteğini aldığınızdan emin olun. Vücudunuz embriyo ve dokuları doğal olarak atmazsa, daha fazla komplikasyonu önlemek için ilaç tedavisi veya hatta ameliyat gibi ek müdahalelere ihtiyaç olabilmektedir. İyileşme sürecini kolaylaştırmaya yardımcı olmak için bu zamanda fiziksel ve duygusal olarak kendinize dikkat etmeniz önemlidir.
Hamilelikte Düşüğün En Önemli Belirtileri..
3- Düşük Yapmak Zor Anlarla Başa Çıkmaktır.
Düşükten sonra inkar, kızgınlık, keder ve hatta nefret duygusu hissetmek normal ve doğaldır. Kadınlar bu zor duygularla farklı şekillerde baş etmeyi seçmektedirler. Şunu aklınızdan çıkarmayın yaşam ne kadar gerçekse ölümde o kadar gerçektir.
Hayat için asla Acele etmeyin, hissedin, ve devam etmek için elinizden geleni yapın. Yeniden kutlayabileceğiniz bir yaşam olacağını bilerek. Terapi ve aile , arkadaşlar şeklinde destek bularak toparlanıp devam edebilmeniz için önemli parçalardır.
4- Ne Zaman Normal Hissedeceğim ?
Kendinize biraz zaman verin. Önemli bir kayıp yaşadığınızı kabul edin ve başınıza geleni unutmak zorunda değilsiniz. Olaydan aylar hatta yıllar sonra üzgün hissedebilirsiniz. Hayatınızdaki bazı değişiklikler, kaybınızı yeniden hatırlamanıza sebep olabilmektedir. Bu durum zamanla değişebilmektedir. Yeniden duygularınız dengelenecek ve hayatı yaşamak için bir nedeniniz varmış gibi hissedeceksiniz. Bu deneyime, yaşama ve o anda sahip olduklarımıza değer vermeyi öğrenme dersi olarak bakmaya çalışın. Düşükten sonrada hayat var ! hemen hamile kalamayacak olsanız da, bir anne ve çocuk olarak birlikte deneyim yaşadınız.
Unutmayın , Size en Büyük Destek yine Kendinizsiniz..