Çocuklarda Kabızlık

çocuklarda kabızlık
çocuklarda kabızlık

Çocuklarda kabızlık, anne babalar için sinir bozucu bir sorun olmaktadır. Tedavi uygulamadan önce çocuğunuzun yediklerinde değişiklik yapmak, onun için büyük ölçüde rahatlama sağlayacaktır.

Çocuklarda Kabızlık Sebepleri Nelerdir?

Ortalama bir çocuk için kabızlık, yediği besinlerin içerisindeki yüksek yağ ve düşük lif kombinasyonlarından kaynaklanmaktadır. Bu çok fazla tam yağlı süt ve süt ürünlerini tüketmek anlamına gelmektedir.

Çocuğunuzun yediklerinin kabızlık yapmaması için bazı hızlı ve kolay değişiklikler yapabilirsiniz. Eğer çocuğunuz az yağlı süt veya soya sütü ( en az 2 yaşında olduğu sürece ) tüketirse, tam yağlı süte göre kabızlık yapma ihtimali çok düşüktür.

Çocuğunuzun süt alımını günde yaklaşık 2 bardakla sınırlayın. Muz, peynir, yoğurt ve dondurma gibi çoğu süt ürünü dahil kabızlık yapabileceğinden dolayı bu yiyeceklerden olabildiğince azaltıp kaçınmalısınız. Kabızlık nedeni ile süt ürünlerini sınırlıyorsanız, portakal suyu gibi alternatif bir kalsiyum kaynağı ile çocuğunuzu destekleyebilirsiniz.

Çocuklarda kabızlık önlenebilir bir durumdur, bunun için pişmiş havuçları, patates kızartması ve işlenmiş yiyecekler gibi çoğu yüksek yağlı yiyecekleri ve beyaz pirinci sınırlı şekilde vermelisiniz. Çocuğunuzun yediklerindeki lif ve kepek miktarını onu daha fazla yüksek lifli yiyeceklerle besleyerek artırmalısınız.  Çocuğunuzun sıvı alımını, özellikle bol su elma, armut veya kuru erik suyu vererek arttırmanız gerekebilir.

Çocuklarda Kabızlık Nasıl Önlenir?

Çocuklarda kabızlık nasıl önlenir?
Çocuklarda kabızlık nasıl önlenir?

Genellikle kabızlığı önlemeye yardımcı olduğu düşünülen yiyecekler arasında elma, üzüm ve şeftali gibi birçok taze meyve bulunur.  Karpuz ve kavun gibi su içeriği yüksek birçok taze meyve de kabızlık için faydalıdır.

Çocuğunuza Verebileceğiniz Yüksek Lifli Gıdalar ;

  • Çiğ sebzeler
  • Fasulye
  • Kuru üzüm
  • Kuru erik ve incir
  • Tam tahıllardan yapılan yiyecekler (tam buğday ekmeği gibi)
  • Öğütülmüş buğday
  • Patlamış mısır (dikkat: küçük çocuklar için boğulma tehlikesi)
  • Kepekli tahıllar ve kepekli çörekler
  • Lifli gofretler
  • Sebze çorbası

İlgili Yazı ; Hamilelikte Kabızlık Nasıl Önlenir?

Çocuklarda Kabızlık Tedavisi

Çocuklarda kabızlık tedavisi ve önlenmesi konusunda daha fazla yardım için mutlaka doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin. Sonuç olarak lif oranı yüksek yiyecekleri seçmek için çocuğun besin alışkanlıklarını değiştirmek isteyebilirsiniz.

Besin değişiklikleri ile çocuğunuza hızlı bir şekilde yardımcı olabilirsiniz bunun içinde müshil kullanabilirsiniz.  Birçok kabızlık ilacı mevcut olmasına rağmen, çocuklar için tadı ve kokusu olmayan ilaçlar popüler seçeneklerdir.

Düzenli egzersiz bazen çocukların daha düzenli bağırsak hareketlerine sahip olmasına yardımcı olabilir. Kabızlık için ilaç kullanmayı tercih ediyorsanız mutlaka ilacın yan etkileri hakkında bilgi sahibi olmanız gerekiyor.

tedavinin aylarca sürebildiğini unutmayın, basit besin değişikliği sonucunda düzelme sağlanmamışsa daha ciddi problemlerden kaynaklanabileceğini asla unutmayın. Kabızlık her zaman olmasa da uzun sürdüğü dönemlerde mutlaka bir uzman tarafından durumu değerlendirme gerektirebilir.

Çocuklarda Kabızlık Hakkında Sıkça Sorulan Sorular..

Çocuklarda Kabızlığın belirtileri nelerdir?

– Birkaç gün boyunca kaka yapamamak
– Sert ve kuru dışkı
– Göbek , karın bölgesinde şişlik
-Kramp veya ağrı olması .
-Aç hissetmemek.
-Kabız olan çocuklarda dışkıyı tutmaya çalışmak, örneğin dişleri sıkmak, bacak bacak üstüne atmak, kalçaları sıkmak, yüzün kızarması gibi belirtiler gösterebilir.

Çocuk için Doğal Müshil Nasıl Yapılır?

Kuru erik suyu  bu bazı çocuklarda işe yarayan hafif, doğal bir müshildir. 
Kuru erik suyunun tadı elma, kayısı veya kızılcık suyu gibi başka bir meyve suyuyla karıştırıldığında daha iyi olabilir. Kabızlık sorunu yaşayan çocuğunuza her gün en az üç porsiyon sebze vermelisiniz

Süt Kabızlık Yapar mı?

Tam yağlı süt, başlangıçta bazı çocuklarda kabızlığa neden olabilir. Günlük 2 bardak tam yağlı süt sınırını aşmadığınızdan emin olun. Sadece süt tek başına buna neden olmaz çocuğunuzun tükettiği su miktarını ve besinleri de göz önünde bulundurmalısınız.