Tuvalet Eğitimi Nedir?

Tuvalet Eğitimi Nedir
Tuvalet Eğitimi Nedir

Lazımlık eğitimi veya tuvalet eğitimi yürümeye başlamış çocukların vücutlarını dinlemeyi ve onu kontrol etmelerini sağlamaktır. Çocuğun gelişiminde mesanelerini ve bağırsaklarını boşaltmak için banyoyu kullanmayı öğrenmesi en önemli kilometre taşıdır. Aynı zamanda bu sizin içinde sürekli bez değişikliğinin bittiği anlamına gelir, Asıl en önemli husus tuvalet eğitimine başlamadan önce mutlaka çocuğun hazır olduğundan emin olmanız gerekmektedir.

Lazımlık Eğitimi Yöntemleri

Anne ve babalar tuvalet eğitimi uygularken birçok farklı yöntem denemekte , İşte popüler yöntemlerden bazıları ;

Çocuklarda Lazımlık Eğitimi

Çocuklarda lazımlık eğitimi genelde 18 aylıktan sonra çocuk hazır olma eğilimi gösterdiğinde başlandığında sonuç alınabiliyor. Amerikan Pediatri Akademisi tarafından desteklenen çocuk odaklı lazımlık eğitimi çocuğu utandırmadan övgü ile ödüllendirilmelidir, Bu yöntemde çocuklar çocuk bezi giymeye devam ederler ancak tuvalet işlemi sırasında bez çıkarılmalıdır.

Bebeklerde Lazımlık Eğitimi

Bebeklerde lazımlık eğitimi eliminasyon olarak bilinmektedir. 1 ila 4 aylıkken başlar ve bebeğin çıkardığı bir takım seslerden bebeği banyoya götürmeyi kapsar. Bu yöntemde bebek ıslaklığı hissetmesi için altı bebek bezleri ile değil herhangi bir bezle bağlanır. Ancak bu yöntem hem bebek için hem ebeveynler için oldukça zahmetli ve hijyenik değildir.

Anne Baba Liderliğinde Tuvalet Eğitimi

Adından anlaşılacağı gibi anne baba liderliğinde tuvalet eğitimi yürümeye başlayan hazır olduğu hissedilen çocuklarda uygulanır. Çocuk hazır olma belirtileri gösterdiğinde onları gün boyunca 2-3 saatte bir banyoya götürerek lazımlık eğitimi verilmektedir.

Yemeklerden önce-sonra aktivite arasında uykudan önce ve sonra banyodaki lazımlığa götürülerek orada vakit geçirilmektedir. Ancak bu yöntemin çocuğun zorlama ile ihtiyacını karşıladığı için kendi vücut belirtilerini tanımasını engellediği söylenmektedir.

3 Günlük Lazımlık Eğitimi

Çok hızlı sonuç vermesi nedeni ile ebeveynler tarafından çok tercih edilen bu yöntem , bezi çıkmış halde üç gün boyunca çocuğun evde çömelerek lazımlığı kullanmasını içerir. Bu süreç ilk zamanlar stresli bol kazalı olsa da çocuk lazımlığa gitmesi gerektiğini çabuk öğrenir.

Lazımlık Eğitimine Ne zaman Başlanır?

Tuvalet Eğitimine Ne Zaman Başlanır
Tuvalet Eğitimine Ne Zaman Başlanır?

Tuvalet eğitimini bir çok uzman 18 ay ve 2 yaş arasında başlanması gerektiğini tavsiye eder. Çocuğun lazımlık eğitimine hazır olması oldukça önemli eğer değilse eğitiminiz sürekli sil baştan başlayabilir. Her çocuğun eğitime tepkisi farklı olmakla birlikte anne babanın dikkat etmesi gereken tek şey sabırdır. Etrafınızdan 2 aylık bebeklerin tuvalet eğitimini aldıklarını duymuş olabilirsiniz. Ancak çoğu çocuk bu eğitime ikinci yaş gününe kadar asla hazır değildir, bazı yeni yürümeye başlayan çocuklar 3 yaşına gelene kadar lazımlığa hazır olmayabilir ve bu asla bir sorun değildir.

Çocuğunuz Eğitimle ilgilenmiyorsa Kesinlikle Zorlamayın , Er yada geç ilgileri gelecektir.

İlgili Yazı ; Üstün Zekalı Çocuk Yetiştiriyor Olabilirsiniz

Çocuğun Tuvalet Eğitimi için Hazır Olduğunu Nasıl Anlayacağız?

Çocuğunuzun hazır olup olmadığını anlamanın bir yolu belirli gelişimsel dönüm noktalarına ulaşıp ulaşmadıklarının tespiti yapmaktır. Örneğin yürüyüp koşabiliyorsa, iletişim kurabiliyorsa, verdiğiniz komutlara uyuyorsa , banyoyu bulabiliyor ve ışığı açabiliyorsa, ellerini yıkayabiliyorsa, pantolonunu kendi çıkarabiliyorsa vb. gibi çocuklarda lazımlık eğitimi daha başarılıdır.

Zihinsel olarak da çocuğun hazır olması gerekir örneğin taşınma tatil gibi stresli zamanlarda tuvalet eğitimi verilmemesi gereklidir.

Çocuğunuzun tuvalet eğitimine hazır olduğunu gösteren diğer işaretler şunlardır: 

  • Tuvalete gittiğinizde ne yaptığınıza ilgi gösterir.
  • Altında ıslak bez istememesi
  • Altı bezliyken çiş veya kaka yapmak için mobilyaların veya perdelerin arkasına saklanması başka odaya gitmesi
  • Lazımlığı kullanmada istekli olması
  • “Kendim yapabilirim” gibi şeyler söyleyerek bağımsızlık göstermesi
  • “Büyük çocuklarda iç çamaşırı giyme isteği
  • Çişini tutabilme yeteneğine sahip olması bezlerinin daha az ıslak olması bu da muhtemelen mesane kaslarının yeterince geliştiği anlamına gelir.

Tuvalet Eğitimi Kız ve Erkek Arasındaki Farklar

Tuvalet eğitimi verilen kız çocuklarının erkeklere oranla eğilimi çok daha fazla olduğundan eğitimi daha kolaydır. Ancak her çocuk farklı olmakla birlikte bazen bu durum tersine de işleyebilir, Örneğin Kız çocuğu eğitime ancak 3 yaşında ilgi göstermeye başlamışken erkek çocuğu 18 aylıkta eğitime hazır olabilir.

Kız ve Erkek çocukları için lazımlık eğitiminde pek çok benzerlik olsa da ( ikisi de oturarak öğrenir ), Aralarında oldukça farklılıklar vardır ve ebeveynler bunlara dikkat etmelidir.

Kızlarda Tuvalet Eğitimi ;

  • Kızlar 18 ay veya Öncesinde Başlama Eğilimi Gösterirler.
  • Tipik Olarak Eğitim Sırasında Daha Sabırdırlar.
  • Tuvalet Eğitimi Sırasında tek bir ödülle yetinme.
  • Kaza ihtimali çok düşüktür.

Erkeklerde Tuvalet Eğitimi ;

  • Zaman Ayırır ancak , Genellikle 2 Yaşından Önce Hazır Değildir.
  • Endişeli ve Huzursuzdurlar. Hemen Atlama İstekleri vardır.
  • Ödüllerden tatmin olmama ve Sıkılmaya Meyilli
  • Sonrasında Çok daha fazla kaza Yaşanır.

Eğer Çocuk eğitime hazırsa , Gerekli malzemeler de ise ihtiyacınız olacak malzemeler ise şu şekilde ,

  • Mümkünse çocuğun kendi seçeceği bir lazımlık ( Çocuğun İç çamaşırı ve Lazımlığı kendi seçmesi süreç boyunca motivasyonunu arttırır.)
  • Çocuğa uygun iç çamaşırı
  • Tuvalet eğitimi boyunca kolay giydirip çıkarılabilecek pantolon vb.
  • Eğitim süreci boyunca çocuğu motive edecek ödüller ( Şeker , Oyuncak , Kitap , Çıkartma vb. )

İlgili Yazı ; Yeni Doğan Sünneti ve Bakımı

Tuvalet Eğitimi Zorlukları

Tuvalet eğitimi zorlukları

Tuvalet eğitimi bir süreçtir bu nedenle bu çocuğunuza öğreteceğiniz hayati meselede bazı zorlukların olduğunu kabul etmeniz önemlidir. Başınıza gelebilecek zorlukların bazıları şu şekilde olabilir ;

  • Çocuğun tuvalete düşme korkusu yaşaması veya seslerden korkması.
  • Hasta veya stresli olduklarında yatağa işemeleri.
  • Ebeveynleri dışındaki yetişkinlere tuvalete gitmeleri gerektiğini söyleyememe.
  • Evden başka bir yerde tuvalete girmeme.
  • Lazımlığı sadece idrar yapmak için kullanmak istemek. ( Sebebi Kabızlık Olabilir )
  • Lazımlık Eğitimi alan çocukların gece altlarını tutamaması.

Bazı uzmanlar Tuvalet Eğitimi alan çocuğun gece bezine altı ay boyunca devam etmenizi tavsiye eder, İyi haber şu ki bunların hepsi bir süreç, sakin kalmaya devam edin sonunda eğitiminiz başarıya erecektir.

Lazımlık eğitimi söz konusu olduğunda doğru ya da yanlış yoktur. Bir çocuk için işe yarayan başka bir çocuk için yaramayabilir. Çocuğunuza ve ailenizin yapısına uygun bir yöntem belirleyin ve sabırlı olun. Elinizden gelenin en iyisini yapmaya çalışın, Onun için önemli bir dönüm noktası olan bu yolda çalışırken onu övüp teşvik ederseniz başarıya kısa sürede ulaşabilirsiniz.