Bebeklerde Kilo Gelişimi Nasıl Olmalıdır?

Bebeklerde Kilo Gelişimi Nasıl Olmalıdır?
Bebeklerde Kilo Gelişimi Nasıl Olmalıdır?

Bebeklerde kilo gelişimi, anne karnındaki uzun süren serüvenlerinin ardından, dünyaya gözlerini açtıkları ilk andan belirli bir zaman dilimine kadar hızlı bir şekilde büyüme gösterebilmektedir.

Bebeklerde kilo fiziksel gelişime bağlı olarak; ilk doğduklarında boy ve kiloları, genetik yapıları veya kalıtsal gelişimler gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilmektedir.

Normal aralıklar içerisinde dünyaya gelmiş her bebek sağlıklı sayılmaktadır. Yani bu konuda halk arasında yanlış bilinen bir gerçek vardır ki bu da; ne kadar kilolu doğarsa o kadar sağlıklı olduğu düşüncesidir. Ancak bilinmesi gereken en önemli nokta ortalama değerlerin yanında her bebeğin kendine has bir büyüme periyodu bulunduğudur.

Bebeklerin yeni doğdukları andan itibaren kilo ve boy gelişimlerine etki eden faktörlerden biri de cinsiyettir. Kız ve erkek bebekler kendi aralarında ortalama bir kilo ve boy değeri içerisinde doğar ve gelişirler.

Ortalama 3 – 3,5 kilo olarak dünyaya gelen bebeklerin kilo değerleri normal kabul edilir. Bunun yanında bilimsel olarak kullanılan bazı çizgisel değerler bulunmaktadır. Burada Türkiye standartları çerçevesinde hazırlanmış persentil eğrilerinden faydalanılmaktadır. 3 farklı persentil eğrisinden 3. Persentil alt sınırı, 50 ortalama sınırı ve 97 Persentil üst sınırı ifade edebilmektedir. Bebekler doğumdan sonra ilk bir kaç gün içinde fizyolojik bir tartı kaybı olabilmektedir ve bu çok normaldir. Bu kayıp, doğum kilosunun ortalama %5-6’sı kadardır. Sağlıklı bir bebek, kaybettiği kiloyu doğumdan sonra 10. Güne kadar tekrar almış olmaktadır.

Düzenli beslenen ve sağlıklı gelişen bir bebeklerde kilo olarak günde ortalama 20-30 gram almaktadır.

İgili Yazı ; Emziren Anne ve Bebek için Faydalı Yiyecekler

2 Aylık Bebek Kilo Ne Kadar Olmalıdır ?

Bebeklerin sağlık durumları ve gelişimlerinin takip edilebildiği bebek gelişim tabloları bulunmaktadır. Bu tablolar aracılığı ile tıpkı hamileyken doktor tarafından aylık olarak takip edilen boy kilo gelişimi gibi doğum sonrası süreçte de bu takip sistemi devam etmektedir. Bebeğin sağlık durumunun takip edildiği bebek gelişim tabloları Türkiye koşulları ve ortalamaları baz alınarak hazırlanmış bulunan annelerin ve doktorların faydalanabileceği bilgiler içermektedir. Bu tablolarda dikkat çeken en önemli unsur bebeklerin kız veya erkek oluşunun kilo, boy gibi faktörleri etkileyebileceğidir. Bebek gelişim tablolarında; bebek kilosu, boyu, baş çevresi gibi değerler aynı yaş grubundaki diğer bebekler baz alınarak düzenlenir ve hazırlanır.

Bu tablolara göre; 2 aylık kız bebeğin boyu ortalama 57 santimetre, bebek kilosu 4.750 gram ve baş çevresinin 38,3 santimetre olması beklenmektedir.

Yine aynı gelişim tablolarından faydalanılarak elde edilen bilgilere göre erkek bebek kilosu boyu ve baş çevresi ortalamaları; 5200 gram, 57,8 santimetre ve 39,1 santimetre olarak belirlenmiştir. Yalnız bilinmesi gereken en önemli bilgi bu değerlerin ortalama değerler olduğudur ve kesinlikle her bebeğin kendine göre farklı bir gelişim gösterebileceği gerçeğinin var olduğudur. Yani doktor kontrolü sonucu bebeğin değerlerinin bu aralıkta olmaması ama doktorun sağlık olarak bir sıkıntıdan bahsetmemiş olması yine bebeğin oldukça sağlıklı olduğu anlamına gelir.

4 Aylık Bebeklerde Kilo

4 aylık bebeklerde kilo
4 aylık bebeklerde kilo

Bebeklerin ortalama gelişim değerlerinin söz konusu olduğu bebek gelişim tabloları, doğumdan gelişim sürecinin tamamlanacağı zamana kadar belirlenmiş değerleri içerir. Bunun yanında bebeklerin her doktor kontrolü sonrası kendi değerlerine göre aylık olarak düzenli bir gelişim tablosu oluşturulmaktadır. Aylık olarak bebeğin gelişim değerleri kayıt altına alınmakta ve bir sonraki ziyaretinde ortaya çıkan değerler ile kıyaslamaktadır. Yani genel bebek gelişim tablolarının yanında her bebeğe özel hazırlanan aylık gelişim tabloları da oldukça önem arz etmektedir. Bu değerler göz önüne alındığı zaman 4 aylık ortalama bir kız bebek kilosu 4.500 ile 8.000 gram, boyunun 56 ile 68 santimetre aralığındaki değerlerde olması beklenmektedir.

6 Aylık Bebeklerde Kilo

Bebekler için ilk 6 aylık dönem sadece anne sütü ile beslenerek gelişim gösterdikleri bir dönemdir. Yeterli derecede anne sütü ile beslenen bebekler daha sağlıklı daha dirençli oldukları gibi daha hızlı bir büyüme trendi göstermektedir. İlk 6 aylık süreci tamamlayan bebekler için yeni bir serüven başlamıştır artık. Oturmaya, ek besinler ile beslenmeye başlayan bebekler bu dönemde kilo alımı açısından da yine hızla büyümeye devam etmektedir. Bebekler bu dönemde ince motor becerileri, nesneleri el ile tutabilme gibi belirli yetenekleri edinmeye başlar.

6 aylık gelişim sürecinde tıpkı diğer gelişim süreçleri gibi kız bebeklerin boy ve kilosu için söylenecek değerler ile erkek bebeklerin değerleri farklılık göstermektedir. 6 aylık bir kız bebek kilosu ortalama 6.000 gram ve ortalama 64 santimetre olabilmektedir. Erkek bebek kilosu ise, ortalama 7.000 gram ve boyu 67 santim olarak gelişim gösterebilmektedir.

Bebeklerde Kilo Tablosu..

bebek kilo tablosu
bebekLERDE kilo tablosu

8 Aylık Bebeklerde Kilo

Bebeklerin sağlığı açısından boy ve kilo gelişiminin düzenli olarak takip edilmesi çok büyük önem arz etmektedir. Artık ek besine başlamış olan 8 aylık bebekler gelişmelerini hızla devam ettirmektedir. Beslenmeleri düzenli olan ve doğru besinlerle beslenen bebekler ortalama değerler arasında kilo ve boy gelişimlerini gösterir. Bu noktada 8 aylık bir bebek kilosu için kız bebekler de, 6.100 gram ile 10.200 gram aralığını vermek doğru olacaktır. Ortalama 8 aylık bir kız bebeğin 8.000 gram civarında bir kiloya sahip olacağı, yapılan araştırmalar ve alınan ortalamalar ile belirlenmiştir. 8 aylık erkek bebek kilosu için ise, 6.200 gram ile 10.700 gram aralığını vermek doğru olacaktır.

Gelişim serüvenlerinde erkek bebekler ile kız bebekler arasında oluşan kilo farkı, 8 aylık süreçte giderek azalmaya başlar.

Bebeklerin gelişimleri ile ilgili verilen tüm bu değerlerin yazılı bilgiler olduğu ve düzenli doktor kontrolleri ile asıl sağlıklı sonuçları elde edeceğinizi kesinlikle unutmamanız gerekmektedir.