Anne babalar için bebeğinin konuşması heyecan verici dönüm noktalarından biridir, ancak aynı zamanda stresli bir dönemdir. Malesef ki Bebekler ne zaman konuşmaya başlar gibi sorular sürekli ebeveynler tarafından sorulur hatta Neden çok uzun sürüyor? Bu anlaşılmaz gevezelikler sayılır mı? Ya bebeğimin konuşması gecikirse ? Bebeğimde bir sorun mu var?
Bu sorular ve daha fazlası anne babalar için çok yaygın sorulan sorulardandır. Eğer bebeğinizin dil becerileri hakkında herhangi bir endişe duyuyorsanız gelin neler yapmanız gerektiğine bir göz atalım.
Bebekler Ne Zaman Konuşmaya Başlar?
Aslında tam olarak öyle görünmese bile bebeğiniz doğar doğmaz sizinle iletişim kurar. Ağlamak , ilk başta iletişim kurmanın tek yoludur, ancak kesinlikle güçlü bir yöntemdir.
Zamanla anne ve babaların çoğu, bebeklerinin ağlamalarının ne anlama geldiğini ve ağlama başlamadan önce ihtiyaçlarını nasıl karşılayacaklarını anlayabilir. Anne baba ve çocuk arasında nasıl iletişim ve bağlantı kuracağını öğrenmek ilk ebeveynlerin öğrenmesi gereken bir konudur.
Ağlamanın yanı sıra, bebeğiniz ilk birkaç ayında sizinle iletişim kurmanın başka yolları da bulur ve bunların hepsi dil gelişiminin habercisidir. Anne ve Baba olarak bu erken dil dönüm noktaları hakkında bilmeniz gerekenler şunlardır ;
- ilk iki ay , bebeğiniz siz konuşurken size başını çevirmeye başlayacak ayrıca bazı sesler çıkarmaya da başlayabilirler.
- ilk dört ay , bebeğiniz ses vermeye başlar ve hatta sesinizi taklit etmeye başlayabilir. Bebeğiniz ayrıca ağlamasını da farklılaştırır, böylece ne istediğini anlamanız kolaylaşacaktır.
- ilk altı ay , siz ve bebeğiniz arasında ilk aylara göre iletişim çok daha fazladır. Bebeğiniz sorularınıza ve isteklerinize belirli seslerle yanıt verebilir ve kendi ismin de yanıt vermeye başlayabilir. Bu yaşta daha fazla “m” ve “b” seslerine çok daha yatkınlardır.
- Eğer bu dönemlerde iletişimi kuvvetlendirmek istiyorsanız bebeğinizi televizyon vb. dikkat dağıtıcı unsurlardan uzak tutmalısınız.
İlgili Konu ; Bebeklerin Tv İzlemesi Neden Sakıncalı ?
Bebek ilk Kelimeler
Bebeklerin çoğu , ilk doğum günlerine ulaştıklarında ilk kelimelerini söyleyecektir . Bununla birlikte, bazı bebekler ilk kelimelerini bundan önce veya sonra söyleyebilir.
Bu zamanlarda, bebeğinizin alıcı dil becerilerinin geliştiğini ve sizin söylediklerinizi anladığını fark edeceksiniz. Aslında, alıcı beceriler genellikle ifade etme (konuşma) becerilerinden önce gelir. Yani bebeğiniz basit talimatları anlarsa (“Anneye kaşığı ver “) ve siz ona seslendiğinizde başını çevirirse, bunlar normal dil gelişiminin çok iyi işaretleridir.
Bebekler Ne Zaman Konuşmaya Başlar? Bebeğim Baba Diyor
Yaygın ilk kelimeler, bebeğiniz için söylemesi en kolay olan “b”, “d” ve “m” seslerini içerir, bu nedenle “anne” veya “dada” genellikle kazananlardır! Ancak, bazı bebeklerin ilk sözcükleri bundan daha belirsiz olabilir. Her bebek için ilk kelimeler farklılık gösterebilmektedir.
Bebeğinizin belirli şeyleri veya birden fazla şeyi ifade eden belirli sesleri olabilir. Örneğin, bebeğiniz “baba” diyorsa bunu çok amaçlı kullanabilir. Örneğin ; “Yemek”, “muz” ve “bebek” anlamına gelebilir.
Bebeğinizin söylediği bir sesin bir kelime anlamına geldiğini söyleyebilmenizin tek yolu, kelimeyi belirli bir kişiye veya nesneye atıfta bulunarak söylemesi yani devamlılık arz etmesi gerekir. ve günlerce haftalarca tutarlılıkla bunu sürmesi gerekir. Bir yaşındaki bebekler bazı kelimeleri işaretle söylerler “hayır” derken başlarını sallayarak veya “güle güle” derken el sallayarak bu kelimeyi söylemiş olurlar.
Bebekler Ne zaman Cümle Kurar?
Bebekler konuşmaya genellikle sadece birkaç kelime söyleyerek başlarlar ve yeni kelimelerin kelime hazinelerine girmesi haftalar ve aylar sürebilir. Bununla birlikte, 18 ay ile iki yaş arasındaki çoğu bebek, haftada bir yeni kelime öğrenerek dil patlaması yaşar.
Bununla birlikte, bebeklerin gerçekten “konuşmaya” başladığı yaş genellikle iki yaşlarıdır. Yani kelimelerini basit cümleler halinde bir araya getirerek konuşmaya çalışır.
50-100 kelime konuşabilirler ve “hepsi bitti” ve “top oyna” gibi iki kelime öbeği oluşturmak için kelimeleri bir araya getirmeye başlarlar. Bazı iki yaşındaki çocuklar üç kelimelik cümleler söylemeye başlar, bazılarıysa paragraflar halinde konuşur.
Konuşma bebeğin karakterine göre farklılık gösterir, ancak iki yaşında, çocuğunuzun dil yeteneklerinin arttığını ve ne söylediğinizi anlama, basit talimatları takip etme ve iletişim kurmak için kelime ve mimik kullanma becerilerinin arttığını görecekseniz.
Konuşma Gecikmesi Belirtileri
Unutmayın, bazı bebekler diğer bebeklerden daha geç konuşabilir ve bazıları daha erken konuşabilir bunlar bir sorun değildir. okuduğunuz onca makale doktorunuzun söyledikleri bu zamana kadar yapılan analiz ve genellemelerden ibarettir. Sizin bebeğiniz bunların dışında kalıyor bu genellemeye girmiyor olabilir. Bebeğinizin ifade edici konuşmasında bir gecikme olması da mümkündür, ancak alıcı konuşma (anlama) söz konusu olduğunda durum değişir.
Dilde gecikme olması aslında bebekler arasında oldukça yaygındır. Bir araştırmaya göre , 5 çocuktan 1’i konuşmaya kendi yaşındaki çocuklardan daha geç başlar. Bazen bu gecikmeler kendiliğinden düzelir. Bununla birlikte, çocuğunuzun dil gecikmeleriyle ilgili endişeleriniz varsa mutlaka bir çocuk doktoruyla görüşmek her zaman en iyisidir, böylece gecikme normal sınırlardaysa veya başka bir şey olup olmadığı yapılan testler neticesinde öğrenilebilir.
Bazen bebeklerde konuşma gecikmeleri, işitme bozukluğu, gelişimsel gecikmeler veya otizm spektrum bozuklukları gibi daha büyük bir sorunun göstergesi olabilir.
Doktorunuzun bebeğinizin konuşma gecikmesiyle ilgili herhangi bir endişesi varsa, çocuğunuzun sağlığı ve gelişimi hakkında bir anket doldurmanızı, ve çocuğunuzu gözlemlemenizi ve dil gelişimini değerlendirmek için onunla sürekli etkileşime girmenizi isteyebilir. Ayrıca sizi bir işitme uzmanına, dil terapistine veya gelişim terapistine yönlendirebilir. Çocuğunuzun daha fazla yardıma ihtiyacı varsa, çocuk doktorunuz veya başka bir uzman doktor erken müdahale için tedbirler veya tedavi uygulanabilir.
Çocuğunuzun dil gelişimi hakkındaki endişelerinizi dile getirmek zordur stresli olabilir, ancak bunu yapmak her zaman iyidir. Genellikle ihtiyacınız olan tek şey, her şeyin normal sınırlar içinde olduğuna dair küçük bir güvencedir, ancak bazen çocuğunuzun biraz yardıma ihtiyacı olabilir. Eğer bebeğinizin bir rahatsızlığı varsa erken teşhis tedavi sürecini hızlandırır.