Uyumayan Bebek Nasıl Uyutulur?

Uyumayan bebek nasıl uyutulur?
Uyumayan bebek nasıl uyutulur?

Evet uyumayan bebek vardır ama uyuyan bebeklerde vardır. Bazı bebekler diğerlerinden çok fazla uyur. Bazıları kısa aralıklarla uyur, bazıları bütün gece uyur, bazıları ise uzun süre uyumaz. Yani her bebeğin kendi uyku ve uyanma düzeni vardır.

Bebeğinizin sizin uyku düzenine göre uyuması mümkün değildir, burada yapmanız gereken o uyurken uyumak olacaktır. Bebeğinizle aynı anda uyuyamıyorsanız, o uyurken evi çok sessiz tutma konusunda rahat olmalısınız. Belirli miktarda gürültüyle uyumaya alışmaları oldukça iyidir.

Uyumayan Bebek Gece Gündüz Ayrımı Nasıl Olmalı?

Gündüz perdelerinizi açın ve oyunlar oynayın şekerleme yaptığı sırada belirli miktarda ses olmasında sorun olmaz.

Geceleri ise biraz daha farklı davranmanız gerekecektir. örneğin ;

  • Işığı loş veya düşük ayarlı tutun
  • Gece uykusu için yeterince sessiz bir ortamda uyumasını sağlayın
  • Bebeği Besledikten ve Altını Değiştirdikten sonra hemen yatırın
  • İhtiyacı olmadığı sürece altını kesinlikle değiştirmeyin
  • Akşam saatlerinde onunla oyun oynamayın

Bebek Nerde Uyumalı ?

Bebeği rahat her ortamda uyutabilirsiniz. Ani bebek ölümü riskini azalttığı için, bebeklerin ilk 12 ay boyunca sizinle aynı odada kendi yatağında uyuması önerilmektedir.

Bebek gece gündüz her uyuduğunda başı ve yüzü açık olarak sırt üstü havalandırılmış odada yatırılmalıdır. 

Yorgun Bebek Nasıl Anlaşılır?

Uyumayan bebek yorgun olabilmektedir. Bu sebeple bebeğin yorgun olduğunu anlayıp hemen tepki vermeniz sıkıntı yaşamanızı engeller ve uyumasını kolaylaştırır. Bebeğin yorgun olduğunu anlamak için şu hareketleri gözlemlemeniz gerekir;

  • Yüzünü Buruşturma
  • Esneme
  • Kaşlarını Çatma
  • Aşırı Hareketlilik
  • Uzun Emme
  • Yumruk Sıkma
  • Gözleri Ovuşturma
  • Huysuzluk yada Ağlama , gibi tepkiler vermektedir.

Uyumayan Bebek için Uyku Rutini Oluşturma

uyumayan bebek için uyku rutini oluşturma
uyumayan bebek için uyku rutini oluşturma

Yeni Doğan bebekler gün içerisinde ve gece aralıklı olarak uyur, Uyumayan bebek için rutini ona göre ayarlamanız gerekir. Örnek olarak bebek uyurken daha uzun uyumasını umarak uyandırıp emzirmeyi deneyebilirsiniz.

3 aya kadar olan bebeklerde uyku rutini oluşturmaya başlamanız gerekir. Onlara basit ve sakinleştirici bir yatma rutini hazırlamanız hem sizin hem de bebeğiniz için iyi olacaktır. Bu rutin bebeğinizin daha sonralarında uyku problemleri yaşamasını büyük ölçüde engelleyebilmektedir.

Uyumayan Bebek İstemiyorsanız 3 aylıkken uygulamanız Gereken Rutinler ;

  • Yatmadan önce ılık bir banyo yaptırın ( Yaz Aylarında )
  • Uyku Kıyafetleri ve bezi mutlaka temiz olsun.
  • Rahat ve yumuşak bir yatakta yatmasını sağlayın.
  • Uyumadan önce sakin ses tonu ile hikaye yada ninni okuyabilirsiniz.
  • Sakin ve kaliteli uyku için odanın ışıklarını mutlaka loş yapmalısınız.
  • Ona sevginizi gösterin sakince sarılın ve öpün.

6 Aylık Bebek Uyku Düzeni

Bebeklerin uyuma becerisini öğrenmesi anne ve babalar sayesinde olur. İlk 6 ay bebeğinizi uyuyana kadar kucağınızda sallayabilirsiniz. Uykuya daldığında yatağına yatırırken nazik ve ritmik okşamalarla yatırmalısınız. Yatırırken uyanırsa nazikçe sallayıp yumuşak ses tonuyla ninni söylemek onu tekrar gevşetip uyumasını sağlayabilir.

Bebek uyanık ama sakin ve uykulu haldeyse yatağında ‘şşştt’ sesleriyle hafifçe vurduğunuzda büyük ölçüde uyumasını sağlayabilirsiniz.

Bebek eğer sıkıntılı bir haldeyse ve ağlıyorsa yatağına koymadan önce kucağınızda uyutabilirsiniz.

12 Aylık Bebek Uyku Düzeni

Küçük bebeklerde olduğu gibi sakinleşmeleri için sessiz yumuşak tonda konuşmak ve onu kucaklamak yardımcı olur.

12 aya kadar olan bebeklerde de uyku problemi çok sık görülmektedir. Bebek uykuya dalarken yatağından uzaklaşın ve mümkünse odadan çıkın. Uyumayan bebek güven ister odadan çıkmadan önce onu okşama ve sakinleştirici sözlerle rahatlatmaya devam edilebilir. Bazı bebeklerde uyuyana kadar odasında kalmanız gerekmektedir.

Çocuğunuz büyüdükçe bir rutine alışacaktır. Dikkat etmeniz gereken diğer konu özellikle akşam uykusundan önce onu heyecanlandıracak şeylerden uzak durun. Uykudan önce dinlenme ve okuma gibi sakin aktiviteler yapmak için zaman ayırmalısınız.

İlgili Yazı ; Kolik Bebek için Çözümler

Bebekler Kaç Saat Uyumalı?

Aynı yetişkin bireylerde olduğu gibi bebeklerinde uyku düzenleri farklılık gösterir. Doğumdan itibaren bazı bebeklerin diğerlerinden daha fazla veya daha az uykuya ihtiyacı vardır.

Bu liste 24 saatlik süre boyunca bebek ne kadar uyumalı ve ne kadar uykuya ihtiyaç duyduğunu gösterir.

3 Aylık Bebek Kaç Saat Uyur?

Doğumdan 3 aya kadar olan bebeklerin çoğu uyanık olmaktan çok uykudadırlar. Toplam günlük uykuları farklılık gösterse de 8 saatten 18 saate kadar olabilmektedir. Bebekler sık beslenmeleri gerektiğinden gece sık uyanırlar uyumayan bebek için etkili olan ortam soğuk veya sıcakta olabilir.

6 Aylık Bebek Kaç Saat Uyur?

3 ila 6 ay arasında bebeğiniz büyüdükçe daha az gece beslenmesine ihtiyaç duyacak ve gece daha uzun uyuyacaktır. Bu dönemde çoğu bebek gündüz ve gece 14 ila 15 saat uyumaktadır. Bazı bebekler gece 8 saat veya daha fazla süre uyurlar ve gün içerisinde 2 veya 3 saat kısa uykular yaparlar. Dördüncü aya kadar geceleri gündüz uyuduklarının yaklaşık iki katını çok rahat uyuyabilirler.

6 – 12 Aylık Bebek Kaç Saat Uyur?

Bu dönemde gece beslenmesi artık gerekli değildir ve bebek 13 saate kadar kesintisiz uyuyabilmektedir. Diş çıkarma veya açlık geceleri bazı bebekleri uyandırabilmektedir.

12 Aylık Bebek Kaç Saat Uyur?

12 aylık bebekler 24 saat süre içerisinde 12 – 13 saat uyuyabilirler.

2 Yaşında Bebek Kaç Saat Uyur?

2 yaşındaki çocukların çoğu, gündüz 1 veya 2 şekerleme ile geceleri 11 ila 12 saat uyur.

3 Yaşında Bebek Kaç Saat Uyur?

3 yaşındaki çocuk yaklaşık 12 saat uykuya ihtiyaç duyar. Ancak bu çocuğuna göre 8 ila 14 saat arasında değişmesinde bir sıkıntı yoktur. Bazı çocuklar gün içerisinde şekerleme yapma ihtiyacı duyabilirler.

Uyumayan Bebek Geceleri Nasıl Sakinleştirilir?

uyumayan bebek geceleri nasıl sakinleştirilir ?
uyumayan bebek geceleri nasıl sakinleştirilir ?

” Aslında Bebek Kadar Kendinize de Dikkat Etmeniz Gerekir Gece Uyumayan Bebek Sizi Çok Fazla Yorar ”

Uyumayan bebek geceleri uyanıp huysuzluk yaptığında acele etmeden krizin geçmesini beklemeye çalışın. Yaşına bağlı olarak onları bir kaç dakikalığına yalnız bırakıp kendi uyuyup uyumayacağına bakılabilirsiniz. Bunun yanı sıra yeni doğan bebekler ilk birkaç ay boyunca geceleri sürekli olarak uyanırlar ve bu sizin için oldukça zor olacaktır.

Kendinizi mutlaka dinlendirin, biraz yardım almanız sizin için iyi olacaktır. Emzirme rutine girdikten sonra eşinizden sağılmış sütü gece bebek uyandığında vermesini sağlayabilirsiniz.