Lohusalık Depresyonu Postpartum nedir ? ve Doğum Sonrası Depresyon gibi Psikolojik sağlığınızın doğum öncesi dönemde bozulmadan kalmasını sağlamak için hamile kalmadan önce ne yapabilirsiniz? Lohusalık Depresyonu gibi olası komplikasyonları en aza indirmeye yardımcı olmak için izleyebileceğiniz stratejiler var mı?
Yapılan araştırmalar hamilelik sırasında zihinsel ve duygusal iyilik halinin doğum sonrası dönemde zihinsel durumların yanı sıra doğum sonuçları üzerinde de etkili olabileceğini göstermiştir. Lohusalık Depresyonu öncesi Gebelikte zorluk yaşıyor olursanız veya deneyiminiz beklediğiniz gibi olmasa bile kendinizi zihinsel olarak sağlıklı tutmak için atabileceğiniz adımlar vardır.
Bebek Sahibi Olmayı istiyorsunuz ancak karşılacağınız zorluklar ve yaşadıklarınız sizi Postpartum Nedir? ‘ i Araştırtıyorsa içinden zorlanmadan çıkabileceğiniz Farklı yollar Bakabilirsiniz.
Lohusalık Depresyonu Risk Faktörlerini Anlayın..
Doğum sonrası depresyon, önemli sayıda yeni anneyi etkileyen ciddi bir sorundur. Kadınlar arasında depresyon, obstetrik olmayan hastaneye yatışların önde gelen nedenidir. Bu durum Anne ve bebeklerin sağlığı üzerinde büyük bir etkiye sahip olabileceğinden, bozukluğu hem önleme hem de tedavi etmenin yollarını bulmak çok önemlidir.
Lohusalık depresyonundan etkilenme olasılığınızı düşürmek için hamilelikten önce atabileceğiniz adımlar var mı?
Postpartum Nedir ? Sorusu ile ilişkili risk faktörlerini anlamak bu konu hakkında yardımcı olabilir. Kimin etkilenip etkilenmeyeceğini tahmin etmek mümkün olmasa da, en azından sahip olabileceğiniz risk faktörlerinin farkında olmak, herhangi bir semptomun ilk belirtilerini izlemenize yardımcı olabilir.
Gelişme riski daha yüksek olan kadınlar genellikle şu şekildedir.
- Depresyon ve anksiyete öyküsü olanlar
- Geçmişte Postpartum yaşayan anneler
- Evlilik çatışması
- Ailede Depresyon öyküsü
- Gebelik komplikasyonları gibi stresli yaşam olaylarının yakında yaşanmış olması ( Sorunlu Gebelik )
- Zayıf bünye ( Psikolojik Açıdan )
- Erken Doğum Yapanlar
İlgili Yazı ; Erken Doğum Belirtileri Nelerdir?
Neyse ki, araştırmacılar lohusalık depresyonu önlemek veya azaltmak için insanların atabileceği adımlar olduğunu keşfettiler. Örneğin, Yayınlanan bir araştırma, psikososyal veya psikolojik müdahaleler alan kadınların doğum sonrası depresyon yaşama olasılıklarının önemli ölçüde daha düşük olduğunu bulmuştur. Çalışmada belirlenen en etkili müdahaleler arasında kişilerarası terapi, doğum sonrası ev ziyaretleri, doğum sonrası telefon desteği ve doğum sonrası ebe bakımı. Bazı kanıtlar, erken bilişsel davranış terapisinin doğum sonrası depresyonu önlemede yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.
Herhangi bir risk faktörünün farkında olmak önemlidir, ancak doğum sonrası depresyon ‘dan herhangi birinin etkilenebileceğini de bilmelisiniz. Geçmişte depresyon veya anksiyete deneyiminiz olmasa bile, çocuğunuzun doğumundan sonra bu rahatsızlığın semptomlarını yine de geliştirebilirsiniz. Bu nedenle, Lohusalık depresyonu olabileceğinize inanıyorsanız uygun önlemleri alabilmeniz için bu belirti ve semptomların farkında olmanız çok önemlidir.
Bir çocuğun doğumunu izleyen depresyon şiddeti açısından değişebilir, ancak izlemeniz gereken bazı semptomlar şunları içerir:
- Konsantrasyon zorluğu
- Yetersizlik duyguları
- Ağlama
- İntihar düşünceleri
- Bebeğe ilgisizlik
- Kaygı
- Negatif , Karamsar ve Olumsuz düşünceler.
Not : Lohusalık Depresyonu Hazırlıklı Olunması Gereken Ciddi Bir Konudur. Doğum Sonrası Depresyon Normal olduğu Kadar Anormal Bir Durumda Olabilir. Postpartum Nedir ? Çok iyi Araştırılması Gereken Bir Konudur.
Lohusalık Depresyonu Neler Getirir Bilin..
Hazırlıklı olmak ve bir plan yapmak iyidir, Ancak hamilelik tahmin edilemez olabilir. bazen yaptığınız bazı planlar pencereden uçup gider. Zihinsel olarak hamilelik için hazırlıklı olmak, doğum öncesi dönemde neler bekleyebileceğiniz konusunda bir anlayış oluşturmak anlamına da gelir. Hamilelik, hem beklenen (kilo alımı, tuhaf yiyecek istekleri ve ağrılar ) hem de beklenmedik (aşırı mide bulantısı, halsizlik ve yataktan çıkmama isteği) olabilir. Hamile kalmadan önce, hamilelikle ilişkili bazı yaygın semptomların yanı sıra karşılaşabileceğiniz daha az yaygın komplikasyonlar hakkında daha fazla bilgi edinin.
Belki de yapmanız gereken en önemli şey, elinize alabileceğiniz tüm kitapları, web sitelerini, blogları ve ebeveynlik dergilerini okuyabilmenizdir. Ama beklenmedik şeyler yine de olabilir. Hamilelik deneyiminizin nasıl olacağını tam olarak tahmin edemezsiniz, bu yüzden gerçekten görmek için yaşamak gerekir, ve hayatta her şeyi bilemeyeceğinizi, tahmin edemeyeceğinizi veya kontrol edemeyeceğinizi kabul etmeniz gerekir.
Destek İstemekten Çekinmeyin..
Bu destek ister bir eşten, ister diğer aile üyelerinden, ebeveynlerden veya arkadaşlardan gelsin, doğum öncesi dönemde güçlü sosyal destek kritiktir. Yapılan önceki araştırmalar, sosyal desteğin yaşam stresinin olumsuz sağlık sonuçlarına karşı koruyucu bir etkiye sahip olabileceğini göstermiştir.
Yayınlanan bir başka çalışmada, doğumdan önceki ve sonraki dönemde lohusalık depresyonu için sosyal desteğin annenin sağlığı üzerinde önemli bir olumlu etkisi olduğu bulunmuştur.
Ek olarak, hamilelik sırasında sosyal desteğin erken doğum riskini azaltarak doğum sonuçlarını iyileştirdiği düşünülmektedir.
Peki ama Nasıl? Sosyal desteğin hem anksiyeteyi ve stresi azalttığı hem de stresle başa çıkma mekanizmalarını geliştirdiği düşünülmektedir. Yayınlanan bir başka çalışma, bu tür sosyal desteğin erken doğumu azaltmada doğrudan bir etkiye sahip olmadığını bulsa da, araştırmacılar bu tür bir desteğin doğum öncesi stres ve doğum sonrası depresyon arasında bir tür tampon mekanizması görevi görebileceğine inanıyorlar.
Öyleyse, Postpartum nedir ? diye araştırmamak için hamilelik öncesinde, sırasında ve sonrasında ihtiyacınız olan somut, duygusal ve bilgilendirici desteğe sahip olmanızı sağlamak için neler yapabilirsiniz?
- Eşinizle iletişim kurun; Hayatınızın ve çocuğunuzun hayatının bir parçası olmuş eşiniz için ve bu ilişkinin güçlü olduğundan emin olmak için zaman ve çaba harcayın. Endişeleriniz hakkında konuşun ve ihtiyacınız olduğunda yardım isteyin.
- Ailenize ve arkadaşlarınıza yaslanın; Özellikle şiddetli sabah bulantısı veya diğer tıbbi endişeler gibi komplikasyonlarla uğraşıyorsanız hamilelik zor olabilir. Yardıma ihtiyacınız olduğunda sevdiklerinize haber verin.
- Diğer ebeveynler ile iletişimde Kalın; Deneyimlerinizi şu anda aynı yollardan geçen diğer insanlarla paylaşmak faydalı olabilir. Hamilelik, doğum, emzirme ve ebeveynlik dersleri, hamileliğiniz boyunca bilgi desteği sunabilecek insanlarla tanışın ve kaynaşın iletişimi koparmayın.
Sağlığınızın Her şeyden Önemli Olduğunu Kabul Edin..
Postpartum Nedir ? Sorusunu çok duyduysanız eğer sağlık endişeleri genellikle bir kadının fiziksel sağlığına o kadar odaklanır ki, zihinsel sağlığın önemini gözden kaçırmak kolaydır. Hamilelik, çoğu insan için büyük bir yaşam değişikliğine işaret eder ve bir kadının duygusal sağlığı üzerinde yankılanan etkilere sahip olabilecek psikolojik düzenlemeler gerektirir.
Lohusalık Depresyonu Hamilelik sırasında duygusal stresten kaynaklanır. aynı zamanda yeni doğan bebekler için de olumsuz sonuçlar doğurur. Hamilelik sırasında önemli stres ve anksiyete yaşayan kadınlardan doğan çocuklar, düşük doğum ağırlığı, prematürite, düşük neonatal durum ve zayıf intrauterin büyüme gibi doğum komplikasyonları riskinde yüksek orana sahiptir.
Doğum Sonrası Depresyon veya anksiyete geçmişiniz varsa, hamile kalmadan önce endişeleriniz hakkında doktorunuzla konuşun. Bu, hamileliğinize girdiğiniz her türlü duygusal endişeyi ele almak ve doğumdan önce ve sonra daha iyi bir zihinsel sağlık için zemin hazırlamak için bir fırsat olabilir.
Zihinsel olarak kendinize bakmanız için stratejiler:
- Psikolojik sağlığınızı biran önce Düzeltin
- Negatif iç konuşmayı Kesin ! Düşünmeyin !
- Kendinize zaman ayırın !
- Bir doğum veya ebeveynlik kursuna katılın.
- Eşinizle nasıl ebeveynlik yapmayı planladığınız hakkında konuşun.
- Ayrıca ortaya çıkabilecek zorluklarla nasıl başa çıkacağınızı da tartışın.
- Stres ve kaygı ile mücadele etmek için stres yönetimi tekniklerini kullanın.
Kaynak ;