Hamilelik belirtileri bazen çok kısa zamanda kapınızı çalabilmektedir. Size ip ucu veren bu erken gebelik belirtilerine her zaman dikkat etmeniz gerekir. Öyle ki bazıları siz adet görmeden bile ortaya çıkabilmektedir.
Bir çocuk sahibi olmak için belki de doğum kontrolünü bıraktınız ve döngüyü takip etmeye başladınız. Aktif olarak hamile kalmaya çalışıyorsunuz. Bu süreçte kafanızı karıştıran bu belirtiler sadece sendrom mu? yoksa gerçekten hamile misiniz?
Daha önce evde gebelik testi yapmadan önce, koku alma hassasiyeti ve yorgunluk belirtileri gibi belirtiler yaşıyor olabilirsiniz. Ancak hamileliğin bu erken belirtilerinin çoğu adet görmeden öncekilere benzemektedir. Bu nedenle aradaki farkı söylemek gerçekten zor olabilmektedir.
En kolay hamilelik belirtisi olarak bir çubuğa idrar yapmak ve daha sonra bir doktora görünmektedir. Ancak bazen size haber veren erken belirtiler olabilmektedir.
Bu sebepten ötürü Hamilelik belirtileri nelerdir ? ve Hamileliğin 14 Belirtisi nelerdir sorusunun cevabını bu yazıda bulabilirsiniz.
Hamilelik Belirtileri Ne zaman Başlar?
İlk olarak hamilelik belirtilerinin insandan insana farklılık göstereceğini unutmamak gerekir. Bazı kadınlar her hamilelik semptomunu yaşarken yaşarken, bazıları ise bu semptomların çok azını yaşamaktadır.
Bunun yanı sıra 28 günlük adet döngüsüne dayanan ortalama gebelik zaman çizelgesi şu şekildedir.
- Son adet Tarihinden yaklaşık 14 gün sonra; Gebelik
- Son adet tarihinden 17 gün sonra koku alma hassasiyeti, hassas göğüsler, yorgunluk, vücut ısısında yükselme.
- Son adetinizden 20 gün sonra İmplantasyon kanaması ve daha kalın servikal mukus oluşabilmektedir.
- Son adet tarihinizden 20 ila 35 gün sonrasında; sık idrara çıkma ve ruh halinde dalgalanmalar olabilmektedir.
Hamileliğin Erken Belirtileri Nelerdir?
1- Yükselen Vücut Isısı
Sabahları ateşinizi ölçtüğünüzde, gebe kaldığınızda eskiye oranla vücut sıcaklığınızın 1 derece yükseldiğini ve hamilelik boyunca yüksek kaldığını fark edeceksiniz. Tabi ki bu durum tam olarak bir hamilelik belirtisi değil. Ama size büyük haberi önceden bildirebilen bir etkendir.
2- Koku Hassasiyeti
Artan koku alma duyusu daha önce aldığınız hafif olan kokuları daha yoğun ve çekilmez hale getiren bir gebelik belirtisidir. Bir çok kadının bildirdiği bu durum hamileliğin belirtilerinden birisidir. Merak etmeyin buraya kadar her şey normal.
3- Göğüs Hassasiyeti En Belirgin Hamilelik Belirtileri Arasındadır
Hassas ve şiş göğüsler koyulaşan areolalar, hamileliğin erken döneminde yaşayabileceğiniz göğüs değişiklikleri arasında yer almaktadır. Östrojen ve progesteron hormonları, bu erken gebelik semptomu için çok etkili bir belirtidir. Göğüs hassasiyeti vücudunuzun yaklaşan süt yapımına hazırlığının bir parçası durumundadır.
Areolalarınız ( Meme ucu Etrafındaki daireler ) koyulaşabilmekte ve çapları büyüyebilmektedir. Ayrıca büyüklü küçüklü minik tümsekleri fark etmeye başlayabilirsiniz. Montgomery tüberkülleri adı verilen bu tümsekler her zaman oradaydılar. Ancak şimdi bebek emmeye başladığında meme uçlarınızı kayganlaştıran daha fazla yağ üretmek için hazırlanıyorlar.
4- Yorgunluk
Bir dağa tırmanırken sırtınızda git gide ağırlasan bir sırt çantası hayal edin. Tabiri caizse aslında tam olarak gebelik budur. Hamilelik zor bir iştir. Bu nedenle yorgunluk hemen hemen her anne adayının yaşadığı Erken Doğum Belirtilerinden sadece biridir.
Hamile kaldığınızda plasentayı oluşturmak için vücut büyük miktarda enerji harcamaktadır. Bütün bunlar sizi her zamanki hareketlerinizden ve enerjinizden uzaklaştırır. Hamile kaldıktan kişiye göre değişmekle birlikte kısa bir süre içerisinde yorgunluk belirtileri göstermeye başlamaktadır.
Bu yazı ilginizi Çekebilir; Erken Doğum Belirtileri Nelerdir?
5- Kanama veya Akıntı
Hafif kanamalarda hamilelik belirtileri arasında yer almaktadır. Kişiye göre değişkenlik gösteren bu durum genellikle 6 veya 12 gün süre aralığında yaşanabilmektedir. Bu kanamalara İmplantasyon kanaması denmektedir.
Adet zamanından önce gerçekleşen bu hafif kanamalarda bir hamilelik belirtisidir. Bu kanamalara adette yaşanılan kramplara benzer kramplar eşlik edebilir.
Adet kanaması olup olmadığını karıştırıyorsanız şu şekilde ayırım yapabilirsiniz. İmplantasyon kanaması genellikle orta pembe veya açık kahverengi olur. Nadiren adet kırmızısı olarak görülebilmektedir. Ayrıca sivilceli ve sürekli olmaz birkaç saatten birkaç güne kadar sürebilmektedir. Bununla birlikte kanama özellikle düzensiz kesintili gelmektedir.
6- Mukusta Değişiklikler
Servikal mukusunuzun kıvamını daha önce hiç kontrol ettiniz mi? : Yumurtlamadan sonra mukus kremsi bir hal alır ve böyle kalırsa bu gebelik testinizin pozitif çıkacağına dair güçlü bir işarettir.
Hamileliğiniz ilerledikçe Lökore adı verilen vajinal akıntının arttığını da fark edebilirsiniz. Bu ince süte benzeyen akıntı normal ve sağlıklıdır. Ancak topaklı veya yoğun bir görünümü varsa doktorunuza gitmekte fayda var.
7- Sık İdrara Çıkma
Gebe kaldıktan iki veya üç hafta sonra idrara çıkma ihtiyacınızın arttığını hissedebilirsiniz. Bu durum hamilelik belirtilerinin en fazla bilinenidir. Sık idrara çıkma böbreklerinize kan akışını arttıran ve vücudunuzun atıklarını daha hızlı atması için hamilelik hormonu HCG’ den kaynaklanmaktadır.
Büyüyen rahminizde mesanenize baskı yapmaya başlar ve idrar için daha az depolama alanı bırakır. Bu nedenle daha fazla tuvalete gitme ihtiyacı hissedersiniz.
8- Ruh Halinde Değişiklikler
Hamile kadınlarda hamileliğe bağlı olarak hormonal değişikliler gözlenmektedir. Ruh hali değişimleri genellikle gebeliğin 4. haftasında karamsarlık hissetmekle başlayabilmektedir. İlk üç aylık dönemde ve genellikle hamileliğin geri kalanında bir dakika neşeli bir sonraki dakika mutsuz olabilirsiniz.
Hamilelik hormonlarının çıldırması bir yana, hayatınız büyük ölçüde değişmek üzere olduğundan ruh halinizin git gel içerisinde olması oldukça normal bir durumdur. Hamilelik süresince kendinizi bol bol şımartmayı unutmayın. İyi yemek, iyi uyku veya bir hobi hamilelik boyunca değişen ruh halinize terapi görevi görecektir.
9- Kaçırılan Adet Dönemi
Adet düzeni saat gibi çalışanlar için bir düzensizlik veya atlama olduysa muhtemelen hamilesinizdir. Çünkü adet gecikmesi, bütün anne adaylarının yaşadığı erken gebelik belirtilerinden birisidir.
10- Şişkinlik
1 hafta önce olan kot pantolonlarınızın artık düğmeleri kapanmıyor mu? Erken gebelik şişkinliğine hoş geldiniz. Gebelik şişkinliğini adet öncesi şişkinlikten ayırt etmesi zordur. Ancak birçok kadın gebe kaldıktan hemen sonra hissettiği genellikle bir gebelik belirtisidir.
Kadınlar genellikle şişkinliği çok yemeğe bağlasa da aslında buna neden olan progesteron hormonudur. Ne yazık ki bu şişkinliğe bir de kabızlık eşlik eder. Doğru beslenme ve lif kaynağı besinlerle beslenmek bu sorunun üstesinden gelmenize yardımcı olabilmektedir.
11- Mide Ekşimesi ve Hazımsızlık
Hamileliğin pek çok belirtileri arasında en sinir bozu olandır. Bir çok kadın için mide ekşimesi gebeliğin 2.ayı civarı başlamaktadır. Mide ekşimesi aslında vücudunuzdaki düz kas dokularını gevşeten progesteron ve gevşetici hormonlardan kaynaklanmaktadır.
Bu hareketler sindirim sisteminizde yiyeceklerin daha yavaş hareket etmesine neden olur. Şekersiz sakız çiğnemek bu rahatsızlığa iyi gelebilmektedir.
12- Hamilelik Belirtileri Arasında Sabah Bulantısı veya Mide Bulantısı Bulunmaktadır
Sabah bulantısı olarak bilinen bu rahatsız edici durum günün herhangi bir saatinde ortaya çıkabilmektedir. Genellikle 6 haftalık hamileyken başlar, ancak kişiye göre değişkenlik gösterebilmektedir. Bazı hamilelerde 6 haftadan önce çıktığı görülmüştür. En geç 9. haftaya kadar mutlaka mide bulantısı başlamış olur.
Başta artan proggesteron seviyeleri olmak üzere hormonlar, midenin daha yavaş boşalmasına neden olmaktadırlar. Bu durum deniz tutulmasına benzeyen bir mide bulantısı semptomuna neden olmaktadır.
13- Yiyeceklerden İğrenme
Hamilelik süresince aşırı hassaslaşan burnunuz hamileliğin en bilinen erken belirtilerindendir. Normalde sevdiğiniz yiyeceklerin daha hassas kokusunu aldığınızda midenizi bulandırabilmektedir.
Bu yaygın olan semptomun tavuktan tutun salataya kadar her şeyde tetiklenebilmektedir. İğrenme durumu hamileliğin ilk belirtilerinden biri olmasa da ilk 3 aylık dönemde ortaya çıkma eğilimindedir.
Hamilelik hormonları tarafından açığa çıkan bu durum sizin doğru beslenmenizi bile etkilemektedir. Ancak endişelenecek bir durum yoktur. Bu hamilelik semptomu en geç hamileliğin ilk 3 ayından sonra kendiliğinden düzelmektedir.
14- Aşırı Tükürük
Bazı anne adayları hamileliğin erken dönemlerinde aşırı tükürük birikmesi yaşamaktadırlar. Tıp dilinde hamilelikte aşırı tükürük ptyalizm gravidarum olarak da bilinmektedir. Bu belirti genellikle ilk üç aylık dönemde başlar ve vücudunuzun ağzınızı, dişlerinizi ve boğazınızı mide asidinin aşındırıcı etkilerinden koruma yolu olarak düşünülmektedir.
Erken Hamilelik Belirtileri ve Adet Öncesi Belirtileri Arasındaki Fark Nedir?
- Erken gebelik belirtileri, adet dönemi öncesi belirtilere oldukça benzemektedir. Erken hamilelik ve adet öncesi semptomlar arasındaki farklar şu şekildedir;
- Eğer hamileyseniz Areolalarınız da daha koyu ve genişleme değişikliklerini fark edeceksiniz.
- Sürekli olarak kremsi akıntı en belirgin gebelik belirtileri arasındadır.
- Mide bulantısı
- Hassas göğüsler
- Yorgunluk
- Şişkinlik
- Koku Alma Hassasiyeti
Yukarıdaki semptomların bir kaçını yaşıyorsanız müjde hamilesiniz.! Ama bunu anlamanın en iyi yolu bir gebelik testinden sonra doktor kontrolünde çıkacak sonuca bağlıdır.
Bu yazı İlginizi Çekebilir; Erken Doğum Belirtileri Nelerdir?
Hamilelik Testi Ne Zaman Yapılır?
Hamilelik belirtileri adet döneminden önce hissetmeye başladığınızda evde test yapmanızın zamanı gelmiş demektir. Ancak çoğu kadının evde gebelik testi sonucunun pozitif çıkması için yumurtlama tarihinden ortalama iki hafta beklemesi gerekmektedir. Evde yapılan gebelik testleri idrarınızdaki HCG hormonu düzeyini ölçerek sonuç vermektedir.
Bu hormon plasenta tarafından üretilmektedir. Embriyo rahminize yerleşmeye başladıktan hemen sonra döllenmeden 6 ila 12 gün arasında idrarınıza doğru yol almaktadır. İdrarınızda HCG tespit edilir edilmez evde yapılan gebelik testini artık kullanmaya başlayabilirsiniz. HCG seviyesi genellikle adet görmeniz beklenene kadar evde yapılan gebelik testi ile tespit edilecek kadar yüksek değildir.
Bazı testler adet döneminizden 4 veya 5 gün öncesinde kadar %75 oranında doğru sonuç vermektedir. Bu test adet döneminde yapıldığında oran %90 a kadar çıkmaktadır. Eğer adet dönemi başlangıcından 1 hafta sonra yapılırsa test sonucu %99 ‘dur.
Öncelikle evde yapılan testlerin yanlışlık payının çok fazla olduğunu bilmelisiniz. Bu nedenle adet döneminizde test yapamazsanız mutlaka bir doktora danışmanızda fayda bulunmaktadır. Her iki durumda da hamileliğinizi doğrulamak için bir kan testi yaptırmak isteyeceksiniz.
Hangi belirtilere sahip olursanız olun, hamile olduğunuzdan emin olmanın tek yolu kadın doğum uzmanından randevu almaktır. Erken belirti semptomlarını yaşadığınızı hissettiğiniz anda en kısa sürede mutlaka bir uzmanla görüşmelisiniz. Hamileliği erken fark etmeniz en başından beri bebeğiniz için mümkün olan en iyi bakım ve beslenmeyi beraberinde getirecektir.
Sonuç olarak erken gebelikte kendinizi çok yorgun hissedebilirsiniz. Mide bulantılarınız olabilir ve göğüsleriniz hassas veya ağrılı olabilmektedir. Koku alma hassasiyetiniz artabilir. Ayrıca kendinizde hafif akıntılar hissedebilirsiniz. Diğer yaygın erken gebelik belirtileri arasında ruh hali değişimleri, sık idrara çıkma, şişkinlik, yiyeceklerden tiksinme ve aşırı tükürük üretimi bulunmaktadır.
Yorum Bırakın
Yorumları Görüntüle