Bebeklerde hıçkırık aslında daha anne karnında başlar. Bebeğin çok hıçkırdığını fark ediyorsanız özellikle 1 yaş altı bebeklerde bu tamamen normal bir durum olarak kabul edilir. Yeni doğan bebeklerde hıçkırık normal şartlarda bir sorun olmayıp bu durum, bebekten çok anne ve babayı rahatsız etmektedir.
Hıçkırık bebek için asla rahatsız edici değildir. yeni doğan bebeklerde hıçkırık yemek yemesine, emmesine ve uyumasına engel değildir. Bu asla onları rahatsız etmez.
Bebeklerde Hıçkırık Neden Olur?
- Aşırı Beslenme
- Çok Hızlı Yeme
- Çok Fazla Hava Yutmak
Yukarıdaki faktörler bebeğin midesinin genişlemesine neden olabilir. Genişleyen mide diyaframa baskı yapar ve buda hıçkırığa neden olan spazmları tetikleyebilmektedir.
Hıçkırık bebeğinizin geliştirdiği ilk alışkanlıklardan biri denebilir. Aslında yeni doğanlarda hıçkırık beyni ve solunum gelişimi için oldukça önemlidir. Bebekler ve anne-babalar bu konuda tam bir kontrol sahibi değillerdir. Aslında hıçkırık diyaframın ses tellerini ani açılıp kapanmasına neden olduğunda meydana gelen bir ses refleksidir. Genelde yemek yerken, bir şey içerken veya stresli zamanlarda ortaya çıkabilmektedir.
Bebeğin hıçkırıkları, mide sıcaklığının ani değişikliği sonucunda da olabilmektedir. Örnek vermek gerekirse; bebeğe biraz soğuk süt verdiğinizi ve 5 dakika sonra birazda ılık patates püresi verdiğinizi varsayalım. Bazı uzmanlara göre bu soğuk ve sıcak arasındaki kombinasyon bebeğin hıçkırmasını tetikleyebilmektedir.
Bebeklerde hıçkırık oldukça yaygındır. Yeni Doğan Özellikle yeni doğan bebeklerde çok sık görülebilmektedir. Buda bebeğinizin sağlıklı ve iyi geliştiğinin bir işareti olabilmektedir.
Bebeklerde Hıçkırık Nasıl Geçer?
Bebekler hıçkırdıklarında rahatsız olmazlar ve hıçkırdıkları zaman bile yemek yiyip uyuyabilirler. Genelde yeni doğan bebeklerde hıçkırık nöbeti 5 veya 10 dakika sonra kendi kendine geçer. Buda bebeğiniz hıçkırdığında sizin müdahale etmenizi gereksiz kılar.
Eğer gerçekten bebeğinizin hıçkırığından endişe duyuyorsanız, daha erken durmasına ve tamamen önlenmesine yardımcı olabilecek yapmanız gereken birkaç şey bulunmaktadır.
Bebeğinizin hıçkırıklarından endişe ediyorsanız, daha erken durmasına veya tamamen önlenmesine yardımcı olabilecek bazı stratejiler vardır:
Bebeklerde Hıçkırık Geçmesi için Yapmanız Gerekenler ;
- Sık sık Bebeğin Gazını Çıkarın.
- Yavaş Yemek Yedirin.
- Bebeğinizi Beslerken Mümkün Olduğunca Dik Tutun ( Oturur Pozisyon )
- Biberonda Hava Değil Süt olduğuna Dikkat edin.
- Biberonun Bebeğiniz için Doğru Ölçüde Olduğuna Dikkat edin.
- Emzirme İçin uç Kullanıyorsanız, ucun tam oturduğundan emin olun.
- Bebeğe emzik vermek, diyaframın rahatlamasına ve hıçkırığın durmasına yardımcı olabilmektedir.
- Bebeğinizin sırtını ovmak.
- Bebeğinizi sallamak.
Bunları Asla Yapmayın !
Yeni doğan bebeklerde hıçkırık için hiç bir bilimsel temele dayanmayan bazı çareler aranmaktadır. Bu uygulamalar çok bilinmekte ve uygulanmaktadır. İşte Asla yapmamanız gerekenler ;
- Bebeği Zıplatmak
- Dilini Çekmek
- Baş Aşağı tutup su içmesini sağlamak
- Korkutmak
Bunları veya bazı evde yapılmış ilaçları çare olarak özellikle bir bebek üzerinde denemek oldukça zararlıdır. Bu sözde çarelerin bir bebek üzerinde asla bir faydası olamayacağı gibi aksine hem ruhsal hem fiziken büyük zararlara sebep olmaktadır. Ayrıca bu uygulamaların hiç biri hıçkırığı durdurmaz.
Bu yazı ilginizi çekebilir ; Bebekler Ne kadar Su içmeli?
Çok Sık Hıçkıran Bebek Ne zaman Doktora Götürülür?
Bebeklerde hıçkırık normal şartlarda 12 aylıktan küçük bebeklerde endişe edilecek bir durum değildir. Ancak hıçkırıklar çok sıksa ve bebeğe sıkıntı veriyorsa bir doktora götürmenizde fayda olabilmektedir. Çünkü bu bebeğinizde başka bir sağlık probleminin olabileceğinin göstergesi olabilmektedir.
Örneğin Reflü çok sık ve rahatsız edici hıçkırıklara neden olabilmektedir. Aşağıdaki durumları yaşıyorsanız bebeğiniz reflü olabilmektedir.
- Özellikle beslenme sırasında normalden çok daha fazla ağlamak.
- Beslenirken veya sonrasında sırtını aşırı kamburlaştırmak.
- Normalden çok daha fazla kusmak.
Bebeğinizde bu belirtiler varsa mutlaka bir uzman hekime görünmenizde fayda bulunmaktadır. Bu durumun tedavisi de oldukça kolaydır.
Yeni doğan bebeklerde hıçkırık genellikle endişe edilebilecek bir durum değildir. Bebeklerde hıçkırık ilk yıllarında görülmesi çok normaldir. Muhtemel nedeni ise fazla beslenme ile ilgilidir.
Bebeğin durumu ve yaşına göre en iyi beslenme uygulamaları hıçkırıkları büyük ölçüde önleyecektir. Özellikle 1 yaşından sonra sizi ve bebeği çok rahatsız eden hıçkırık durumlarında mutlaka bir uzman hekime danışmanızda fayda bulunmaktadır.
Kaynak ; Hıçkırık Refleksi için yeni açıklama – Bebeklerde Reflü Tanımı ve Gerçekler
Yorum Bırakın
Yorumları Görüntüle