Anne Sütü ile Beslenen Bebek Neler Yiyebilir?

Bebekler Neler Yiyebilir
Anne Sütü ile Beslenen Bebekler Neler Yiyebilir?

Bebek Neler Yiyebilir ? İlk 6 aylık dönemde bebekler için herhangi bir sağlık problemi söz konusu olmadığı sürece kesinlikle anne sütü önerilmektedir. Uzman görüşlerine dayanılarak söylenecek en önemli şey, Bebek neler yiyebilir? sorusuna verilecek ilk cevap , ilk 6 aylık süreçte anne sütü tek başına bebeğin gelişimine ve bağışıklık sistemine yeterli olabilmektedir.

Yalnız önemle dikkat edilmesi gereken nokta, sağlık koşullarının iyi olduğunu ve bebeğin yalnızca anne sütü ile doyup doymadığını dikkatle takip etmek gerektiğidir. Bazen anneden yeterli düzeyde süt gelmediğinde bebeklerin doymadığını ve ağlayarak bunu belli etmeye çalıştıklarını görmek mümkündür.

Doktor tarafından herhangi bir ek gıda desteği bulunuyor ise annelerin derhal buna uyum sağlaması gerekir. Ek gıdaya başlanırken dikkat edilmesi gereken durumlar vardır; erken ya da geç başlanması bebeğinizde bazı sorunlara yol açabilmektedir.

Örneğin ek besinler için erken davranırsanız; Sindirim sistemi bozuklukları, alerji, ishal, yetersiz kalsiyum gibi olumsuz birçok sağlık sorunu ile uğraşabilirsiniz. Elbette erken başlamak gibi geç başlamanın da bir takım zararları söz konusudur. Bunlar; büyüme geriliği, kabızlık, bebeğin yetersiz beslenerek aç kalması, çiğneme gibi yetimlerin kazanılamaması gibi. Kısacası, bebeğinizin gelişim yolunda beslenmesine önem vermeniz ve çok hassas davranmanız gerektiğini mutlaka bilmeniz gerekiyor.

Bebeklerde ek besine geçiş nasıl sağlanır?

Uzmanlar tarafından ek besine geçiş için kabul görmüş en önemli dönem, 6 ayını tamamlamış bebeklerdir. Artık ince motor becerilerini kazanmaya başlayan ve hareketlenen bebekleriniz yalnızca anne sütü ile doymamaya başlayacaktır.

Yalnız dikkat çekilmesi gereken konu ek besine girildiği zaman anne sütü kesilmemelidir. Bebekler için ilk 12 ay anne sütü vazgeçilmez bir besin ve gelişim kaynağıdır. 6 aydan sonra anne sütüne ilaveten ek besinler, bebeğinizin büyümesine, enerji toplanmasına destek olmanız gerekmektedir. Yani anne sütü hala ana besin, ek gıda ise adı üzerinde ek besin olarak kalacaktır.

6 aylık bebekler için ek besinler 2 ya da 3 öğün şeklinde verilmelidir. Ek besin ile yeni tanışan bebeğinize besinleri oldukça küçük miktarlarda vererek onu alıştırmaya başlamalısınız. Küçük bir çay kaşığı olarak verebileceğiniz besinleri aynı gün içinde değiştirmeden 2-3 öğünde vermelisiniz.

Neden mi aynı ürünü aynı gün içerisinde devamlı vermelisiniz? ilk defa bebeğiniz tarafından tadılacak bu besin bebeğinizin hoşuna gitmeyebilir veya alerjisi olabilir. veya tadını çok sevebilmektedir. İşte bunları test edebilmeniz için istikrarlı olarak küçük miktarlarda besinleri bebeğinize yedirmeye başlamanız gerekmektedir. Bebeklerin anne sütü ve ek gıdalar ile 2,5 3 saatte bir beslenmesi gerektiğini unutmamanız gerekmektedir. Yetişkin bireyler gibi saatlerce aç kalamayacak olan bebekler aynı zamanda 180 ml den fazla beslenmemelidirler. Ayrıca ilk besin denemelerinizde doktorlar tarafından önerilen kural, 3 gün kuralıdır. Bu aynı besini 3 gün üst üste minik porsiyonlarla vererek bebeğinizin reaksiyonlarını ölçmenizi sağlamak için etkili bir yöntemdir.

İlgili Yazı ; Bebeklerde Kilo Gelişimi Nasıl Olmalıdır?

6 aylık bebek neler yiyebilir?

Akıllara ilk gelen ve kesinlikle en doğru ek besin kaynağı yoğurttur. Yoğurt zengin kalsiyum içeriği ile bebeğinize yedirmek için ilk elinize almanız gereken en güvenli ve en faydalı ek gıda kaynağıdır. İmkanınız var ise evde kendiniz mayalayacağınız ev yoğurdu bebeğinizin ilk besin kaynağı olmaya adaydır. Sütten elde edilen yoğurt süte göre birden fazla avantaj barındırmaktadır. Bunlardan en başta süre göre yoğurdun çok daha kolay sindirilebilir bir besin olduğu gelmektedir. Çünkü süt yoğurda dönüşürken içeriğindeki laktoz parçalanmakta ve daha sindirilebilir ve mideyi rahatsız etmeyen bir besin oluşmaktadır. Ayrıca laktoz intoleransı olan bebeklerin de yine süt içemediği ancak yoğurt yiyebildiği görülmektedir.

Sebze püreleri de bebekler için gerekli mineral, lif ve antioksidan gibi ihtiyaçların karşılanmasında ilk tercihlerden olmalıdır. Sebzelerin az suda haşlanarak püre haline getirilmesi hem lezzetli hem de bir o kadar besleyici gıdalardır. Ek besine başlayan bebeklerde ortaya çıkan kabızlık sorununa da yine sebze püreleri çok fazla iyi gelmektedir. Bebeğiniz için hazırlayacağınız pürede tercih edeceğiniz sebzeler kesinlikle mevsim sebzeleri olmalıdır.

Mevsiminde hazırlanmış meyve püreleri de bebekler için lezzetli ve besleyici ek besinlerden biridir. Meyveler arasında ek gıdada en fazla önem arz edeni kesinlikle elmadır. Çünkü elma, zengin C vitamini ve lif içeriği hem lezzetli hem doyurucu hem de oldukça besleyici bir besin kaynağıdır.

Bağlantı Linki ; https://www.youtube.com/watch?v=E8CWBQs182w

7 aylık bebek neler yiyebilir?

6. ayda olduğu gibi 7. ayda da anne sütü ana öğün ek besinler ara öğün olmaya devam etmektedir. Bebeğinizin bir önceki ayda tanışıp alışmaya başladığı yoğurt, sebze ve meyve pürelerine bu ayda da devam etmeniz gerekebiliyor. Artık bu besinlere ek olarak bebeğinizin yeni tanışacağı lezzetli ve besleyici ek gıdalar da olacaktır.

Bebeğinize vermeye başlayacağınız yumurta için söylenmesi gereken en önemli bilgi, beyazının yüksek alerji potansiyeli taşıdığıdır. Yani 10 12 aya kadar yumurtanın yalnızca sarısını yedirmeniz bebeğiniz açısından daha sağlıklı olacaktır. Gelişim sürecine giren bebeğinize ilk bir yumurta sarısının çeyreğinin çeyreğini vererek onu alıştırmanız en doğrusu olacaktır. İlk hafta 1/8 oranında vereceğiniz yumurta sarısı ile bebeğiniz bu besine alışmaya başlayacaktır. Bebeğiniz alıştıkça miktarı onun tepkilerine göre yavaş yavaş arttırmaya devam edebilirsiniz.

Mevsiminde hazırlanmış sebze çorbaları da 7 aylık bebekler için besleyici ek besin kaynakları olacaktır. Bir kaç çeşit sebze ile yapacağınız çorbalar bebeğiniz için lif ve  kaynağı besinler olacaktır.

Tam buğday ekmeği, pirinç, unu gibi tahıllar bu dönemde bebeğiniz için doğru besin kaynakları olacaktır. Sabah kahvaltısında küçük miktarlarda ekmek içi veya pirinç unu, çok az şeker ile hazırlayabileceğiniz muhallebi bebeğiniz için geliştirici olacaktır.

Meyveli, mamalı gibi çeşitli muhallebiler bebeğiniz için hem besleyici hem de lezzet kaynağı ürünlerdendir. Bebeğinizin sağlığı ve ileride sorunlar ile karşı karşıya kalmaması için şekeri minimum düzeyde tutmanız gerekmektedir.

8 aylık bebek neler yiyebilir?

8 aylık bebekler neler yiyebilir
8 aylık bebekler neler yiyebilir

2 aylık ek besin sürecini tamamladıktan sonra bebeğiniz hakkında bazı bilgiler edinmeye başlayabilirsiniz. Artık neyi daha çok sevdiğini nasıl yemek yemeyi tercih ettiğini gözlemleyebilirsiniz. Örneğin bazı bebekler kaşık ile beslenmeyi reddedebilirler. Bu durumda annelerin kesinlikle ısrarcı olmaması ve onlara elleri ile kolay yiyebilecekleri besinler vermeleri gereklidir. Bu durumda hemen dikkatinizi daha iştahlı yemek yemeye başladığı çekebilmektedir. Ek besinlerin tamamını yemeyen hatta büyük bir kısmını reddeden bebekler de olabilir. Bu ilk 12 ayda gayet normal karşılanır. Bu durum sizi endişelendirmesin çünkü bebeğinizin ana besin kaynağı sizin sütünüz ve yeterli geldiği sürece ek besinlerden kaçınacaktır.

8. ayda bebeğinize alışmış olduğu besinlere ek olarak baklagilleri de vermeye başlayabilirsiniz. Baklagiller zengin protein, vitamin, mineral ve lif kaynağı besinlerdir. Baklagillere uyum sağlaması için sebze püreleri ve çorbaların içinde 1 tatlı kaşığı kadar eklemelisiniz. Ayrıca gaz yapabilme ihtimaline karşı bebeğinize yedireceğiniz ürünü önce iyice ıslatmalı ardından yeteri kadar haşlamalısınız.

Bu dönemde artık et, balık, tavuk gibi protein kaynağı besinleri de bebeğinizin yemek listesine ekleyebilirsiniz. Sebzeler içerisine ekleyebileceğiniz tavuk, balık ve eti bebeğinize küçük porsiyonlar ile yavaş yavaş yedirmeye başlayabilirsiniz.

9 aylık bebek neler yiyebilir?

9 / 10 Aylık Bebek Neler Yiyebilir?

Kırmızı et önemli demir kaynağı olduğu için bu dönemde bebeğinize çok fazla katkı sağlayacak besinlerdendir. Püreler, çorbalar gibi alışmış olduğu besinlere ek olarak menüsüne önceki ayda başladığınız eti dahil edebilirsiniz. Küçük ve yumuşak parçalar halinde etleri bebeğinize yedirebilirsiniz. Bununla beraber kemik sulu çorbalar yaparak yine kemik ve kas gelişimine faydada bulunabilirsiniz.

Tuzsuz ve baharatsız olan bütün ev yemeklerinizi hafif ezerek bebeğinize yedirmeye başlayabilirsiniz. Bebeğiniz artık sizinle aynı sofraya oturmaya ve sizin gibi yemekler yemeye başlayacaktır bu dönemde. Yalnız yemeklerin tuz ve baharat oranına çok dikkat etmeniz ayrıca yine bebeğinizi özgür bırakmanız gerekmektedir. Kendi elleri ile yiyebileceği besinler bebeğinize daha lezzetli gelecektir. Daha iştahlı bir şekilde yemeğini yiyecektir.

Yine bu dönemde pekmez, çok güçlü bir demir kaynağı olarak bebeğinize vermeniz gereken besin kaynağıdır.