12 Yaş Çocuk Gelişimi ve Dönüm Noktaları

12 yaş çocuk
12 yaş çocuk gelişim süreci

12 Yaş Çocuk Gelişimi gibi önemli yaşam evresinde çocuğunuz adım adım bir genç olmaya yaklaşırken 12 yaş kız çocuk ve 12 yaş erkek çocuk gibi cinsiyet ayrımı göstermeksizin fiziksel ,sosyal ,duygusal ve bilişsel olarak ani gelişmeler gösterirler.

Tipik olarak,12 yaşındaki çocukların hem her zaman tanıdığınız çocuk gibi davrandığı hem de aniden tam önünüzde küçük bir yetişkine dönüştüğü anlar vardır. peki bu süreçte nelerle karşılaşacaksınız keşfedin.

Özet olarak ;

12 Yaş Çocuk için Fiziksel Gelişim

12 yaş çocuk fiziksel gelişim
12 yaş çocuk fiziksel gelişim süreci

12 yaşların ortası kız çocuk ve erkek çocuk için tipik bir çağın başlangıcıdır. Kızlarda meme gelişimi, saç büyümesi ve son olarak adet görmeyi fark edeceksiniz. Erkek çocuklarda ise, penis ve testislerin büyümesiyle başlar, ardından kasık bölgesinde ve koltuk altlarında kıllanma ve ardından yüzdeki tüylerin büyümesi, kas büyümesi ve sesinin kalınlaşması olacaktır.

Fiziksel Gelişimde Önemli Gelişmeler ;

  • Kızlarda adet kanaması ve erkeklerde kas gelişimi dahil olmak üzere ergenlik belirtileri göstermeye başlar.
  • Sporda giderek daha yetenekli hale gelirler.
  • Bir büyüme evresine başlarlar.

Anne ve Baba için İpuçları

Cinsel konuları başlatmak için yardıma ihtiyacınız varsa , konuyu çocuğunuzla nasıl açacağınız konusunda çocuğunuzun doktoruyla konuşun çünkü bazı konularda bilgilenmeleri gerekmektedir.

Duygusal Gelişme

12 yaş çocuk için Duygusal Gelişim Süreçleri
12 yaş çocuk için Duygusal Gelişim Süreçleri

Ergenlik duyguları şaka değildir ve gerçekten önemli bir konudur.Ebeveynlerini çok seven çocuklar onlarla hiçbir şey yapmak istemezler.  Kendilerini güçlü hissederler ancak sonra her şeyi başarısızlığa uğratmış gibi hissederler. Mutluluk anları, hüzünlü anlar olacak ve sonra her şey tekrarlanacak.

Bu süre zarfında çocuklar liderlik becerilerini bulmaya ve topluma katılma arkadaş edinme fikrini anlamaya başlar. Evdeki karar alma süreçlerine katılmalarına izin vererek ve topluluk veya okul faaliyetlerine katılımlarını destekleyerek bu becerileri teşvik edin.

Duygusal Gelişme için Önemli ;

  • Asi bir çizgi göstermeye başlar
  • Ebeveynlerinden bağımsızlıklarını isterler ,ancak çoğu zaman yetişkin onayı ister
  • Aile değerlerini sorgulamaya ve kişisel ahlak geliştirmeye başlar.

İlgili Yazı ; Çocuklarda Davranış Bozuklukları

12 Yaş Çocuk Duygusal Gelişimi Anne ve Baba için İpuçları

Bağımsızlık ve liderliği, ev kurallarını sürdürmek ve aranızı güvende tutmakla dengeleyin.12 yaşındaki çocuğunuzun kendi başına yapmak isteyeceği şeyler hakkında sık sık konuşun ve uygun hissettiğinde sürekli olarak ödün verin.

Sosyal Gelişim

12 yaş çocuk için sosyal gelişim
12 yaş çocuk için sosyal gelişim

Arkadaşlar her zamankinden daha önemli hale gelir,ancak karşı cinsin de önemi fazlasıyla artar.12 yaşındaki çocuğunuz, bir topluluğa ait olmanın önemli olduğunu düşünüyor, bu genellikle ebeveynlerden ve diğer aile üyelerinden bağımsız olmak anlamına gelir, ancak bununla birlikte akranlarıyla anlaşamama problemi de ortaya çıkabilir.

12 Yaş Çocuk Sosyal Gelişim için Önemli ;

  • Beğenilmeme ve kabul edilmeme endişelerini gösterir.
  • Diğer cinsiyetten olanları içeren faaliyetlere ilgi gösterir.
  • Başkalarının bakış açılarını anlar

Anne ve Baba için İpuçları

İletişim kanallarını 12 yaşındaki çocuğunuz için açık ve erişilebilir tutun. Çocuğunuz, akran baskısı ve büyümeyle birlikte gelen her soruna , hazır olmadığı veya nasıl başa çıkacağını bilmediği durumları yaşamaya başlayabilir. Aranızda biraz daha mesafe olsa da, sizin ona destek için hazır olduğunu mutlaka bilmeleri gerekir.

Bilişsel Gelişim

12 yaş çocuk bilişsel gelişim süreci
12 yaş çocuk bilişsel gelişim

12 yaşındaki bir çocuğun beyni boyut olarak büyümeyi durdurur, Ancak gelişmesi durmaz yok. Soyut düşünme,  problem çözme ve mantık hepsi gelişmeyi sürdürür. Ancak dürtü kontrolü ve organizasyon becerilerinde rol oynayan prefrontal korteks hala olgunlaşmamıştır.

Konuşma dili

12 yaşına gelindiğinde çoğu çocuk güçlü bir dil ve iletişim becerilerine sahiptir. Gerçek yorumların ötesinde düşünebilirler ve atasözleri ve deyimler artık kafalarında ne anlama geldikleri şekillenir.

Oyunları

On iki yaşındakiler boş zamanlarını organize sporlar, video oyunları ve arkadaşlarıyla sosyal aktiviteler gibi aktivitelere harcar. televizyon veya bilgisayar başında geçirdiği süre miktarını takip etmeye devam edin ve organize sporlarla ilgilenmeseler bile onları aktif kalmaya teşvik edin.

Bilişsel Gelişim için Önemli ;

  • Zor Durumları ve Sorunları anlar ve bunlara mantık uygular
  • Adalet ve eşitlik kavramlarının farkına varır.
  • Sebep-sonuç ilişkilerini anlamaya başlar.

Anne ve Baba için İpuçları

Rahatsızlık yaratmadan çocuğunuzun öğretmenleriyle iletişim halinde olun ve akademik yaşamlarında aktif kalın. Çocuğunuzun akademik olarak en iyi becerilerini sergilediğinden emin olmak için karnenin eve kötü bir notla gelmesini beklemeyin. Akademik sorunlar varsa , kök neden araştırılmalı ve müdahele edilmelidir.

12 Yaş Çocuk Diğer Dönüm Noktaları..

12 yaşındaki pek çok çocuk, akranlarının ahlakını keşfetmeye başlar. Bu nedenle,12 yaşındaki çocuğunuz arkadaşının ailesi gibi yaşayabilmek için yeni bir yaşam tarzı benimsemek istediğini veya yeni bir din keşfetmek istediğini söylerse şaşırmayın.

Ahlakı keşfetmek, gelişim sürecinin normal bir parçasıdır. Bu nedenle, ahlaki değerlerinizi açıklamak ve evinizde ahlakı destekleyen kurallar oluşturmak önemli olsa da, çocuğunuz inançlarınıza katılmadığını söylediğinde çok fazla endişelenmeyin.

Ne Zaman Endişelenmeli ?

12 yaş Çocuk Gelişimi , Çocuk ergenliğe dönüşürken fiziksel ve duygusal gelişim her zaman birlikte ilerlemez. Çocuğunuz, kendi yaşındaki diğer kişilerin yaptığı faaliyetlere duygusal olarak hazır görünmüyorsa çok endişelenmeyin.

Şu anda ortaya çıkabilecek depresyon gibi akıl sağlığı sorunlarının farkında olmak için aranızda duygusal bir bağın olduğunu unutmayın. Biraz huysuzluk normal olsa da,12 yaşındaki bir çocuğun sağlığı ve zihinsel iyiliği ile ilgili endişeler bir çocuk doktoru veya akıl sağlığı uzmanları ile görüşülmelidir.

Çocuğunuzun gençlik yıllarında gelişmesi için ihtiyaç duyacağı becerilere sahip olduğundan emin olmanın zamanı bu yaşlardır. Sizde Bu yaşlardan geçtiniz ve hatırladığınız yaşlar olması nedeniyle empati kurmanız daha kolay olacaktır.

Çocuğunuzun becerilerini keskinleştirmek için yardıma ihtiyaç duyabileceği alanları aktif olarak arayın. Birlikte öğreterek, rehberlik ederek ve pratik yaparak ekstra destek sağlayın. Desteğinizin bir etkisi yoksa, profesyonel yardım almayı düşünün.

Kaynak ; Amerikan Pediatri Akademisi